Elnöki rendelettel szorítaná vissza a fegyveres erőszakot Joe Biden

Az Egyesült Államokban egyre gyakoribb fegyveres erőszak csökkentésének érdekében adott ki elnöki rendeletet Joe Biden kedden.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 15. 7:48
BIDEN, Joe
Washington, 2023. március 13. Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszerérõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csõdbe ment a Silicon Valley Bank (SVB). MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis Fotó: Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök a kaliforniai útján jelentette be az intézkedést egy beszédében, amelyet Monterey Park városban tartott, ahol egy fegyveres január végén a kínai holdújévet ünneplő 11 embert lőtt le.

A rendelet egyebek mellett arra utasítja az igazságügyi minisztert, hogy erősítse meg a szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverkereskedőkre vonatkozó előírást, amely szerint a lőfegyver vásárlása előtt kötelező az ügyfelek átvilágítása. 

Az elnök emellett előírta kormánya tagjai számára, hogy biztosítsák: a szövetségi bűnüldöző szervek legyenek tisztában a fegyverbirtoklás szabályait szigorító, tavaly elfogadott törvény pontos rendelkezéseivel.  Emellett arra is utasította az adminisztrációt, hogy dolgozzon ki terveket a fegyveres erőszak által sújtott közösségek jobban szervezett támogatására. 

Az elnöki rendelet nem módosít életben lévő, a fegyverbirtoklásra vonatkozó jogszabályon, csupán az érvényben lévő törvények pontos végrehajtását várja el, ami elemzők szerint gyakori eljárás az elnöktől olyan ügyekben, ahol nem tud együttműködni a törvényhozással, a kongresszussal. 

Joe Biden az év első két hónapjában megszaporodott fegyveres támadások nyomán többször is hangoztatta, hogy tovább akarja szigorítani a fegyverbirtoklás szabályait, politikai céljának nevezte a támadó lőfegyverek teljes betiltását az Egyesült Államokban.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Forrás: MTI/EPA/CNP/Chris Kleponis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.