Egyeztetnek az európai vezetők

Az olasz miniszterelnök az európai tagországok együttműködését szorgalmazza a migráció ügyében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 23. 5:30
null
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács kétnapos brüsszeli ülése, amelyen hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A tanácskozáson napirendre kerül az orosz–ukrán háború, a Kijevnek nyújtandó támogatások, az európai gazdasági versenyképesség, az energetika és a migráció is.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által korábban kiküldött meghívólevél szerint az európai vezetők egy munkaebéddel kezdik meg az egyeztetéseket, amelyen António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára is részt vesz, egyeztetve a „globális problémákról és kihívásokról”.

Ugyancsak vendégként, videókapcsolaton lesz jelen az Ukrajnát érintő megbeszélés kezdetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Charles Michel levele szerint kiemelt téma lesz az Ukrajnának szánt egymillió lőszer ügye, amelyet az európai hadiipar felpörgetésével kívánnak biztosítani az ehhez csatlakozó országok.

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza a többi országot abban

– idézte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hét eleji kijelentését. Hozzátette: hazánk hozzájárulását az Európai Békekeretben a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére és a migrációs nyomás mérséklésére fogja felhasználni.

A magyar miniszterelnök az EU-csúcs napirendje tekintetében újra megerősítette, hogy „Magyarország a béketáborhoz tartozik, ezért a háború kapcsán továbbra is az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza”.

Ukrajna kapcsán kijelentette, az uniós tárgyalásokon mindig fel kell hívni a kijevi vezetés figyelmét arra, hogy az EU-tagságra pályázó Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő kisebbségek, így a magyarok jogait.

A gazdasági ügyek tekintetében az európai versenyképesség Kínával és az Egyesült Államokkal szemben kerül terítékre, továbbra is prioritásként kezelve a zöld- és a digitális gazdasági átállást. Míg az energetika területén az ellátásbiztonság, a kereslet és az árak csökkentése, valamint a diverzifikáció kap majd teret.

Magyarország a világkereskedelmi ügyekben nem a blokkosodás, hanem az összekapcsolódás, az összeköttetések fejlesztése mellett áll ki

– idézte az MTI Orbán Viktor szavait a gazdasági ügyeket illetően.

Az EU hosszú távú versenyképességének kérdése Charles Michel szerint pedig azért is különösen fontos, mert az unió jelenleg „több, súlyos kihívással néz szembe”.

Az EU-csúcson kiemelt prioritásként jelenik majd meg a migráció is, amely kapcsán korábban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az európai tagországok együttműködését szorgalmazta.

A kormányfő meggyőződése, hogy az Itáliára nehezedő migrációs nyomás megfékezése és a kontinens külső határainak megvédése csak közös erőfeszítéssel lehetséges. Célja elérése érdekében pedig „fajsúlyosabb” tagállamok vezetőivel egyeztetett az elmúlt napokban.

Az olasz kormány célkitűzései között szerepel a Földközi-tenger partvidékének ellenőrzése, az afrikai országokkal folytatott együttműködés, a határvédelem megerősítése, az emberkereskedők elleni fellépések, a kitoloncolások felgyorsítása. 

Az európai migrációs reform szükségességét a magyar kormány is régóta szorgalmazza.

Borítókép: Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület előtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.