Kreml: Figyelemmel követjük a pekingi álláspontot

Az orosz elnöki szóvivő szerint az ukrajnai konfliktust nem egy láthatatlan kéz, hanem egy látható, Washington irányítja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 07. 15:33
Dmitrij Peszkov
Kremlin spokesman Dmitry Peskov moderates Russian President Vladimir Putin's annual press conference at the Manezh exhibition hall in central Moscow on December 23, 2021. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP) Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Moszkva figyelmet fordít Pekingnek az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos elképzeléseire – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

– Egy olyan nagy, gigantikus, erős és tekintélyes ország, mint Kína, nem teheti meg, hogy ne szólaljon meg azokban a kérdésekben, amelyek a globális napirend élén szerepelnek. Nagy figyelmet fordítunk minden olyan véleményre, amelyet Pekingből hallunk a kollégáinktól – mondta Peszkov.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Ukrajna témája milyen helyen szerepelhet majd Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő tárgyalásain, annyit mondott, hogy a két ország között különböző szinteken folyamatos a kapcsolattartás, és a két államfő „meglehetősen gyakori, és bizalmon alapuló párbeszédet” folytat egymással.

Nem kívánta kommentálni azt az értesülést, amely szerint Hszi március 21-én érkezhet Moszkvába. Mint mondta, a Kreml idejében be fogja jelenteni a látogatás időpontját.

A Kreml szóvivője „egyet nem értését fejezte ki” Csin Kang kínai külügyminiszternek azzal a kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az ukrajnai válságot láthatatlan kéz irányítja. Mint mondta, a kéz látható, és az Egyesült Államoké.

Washington nem akarja, hogy ez a háború véget érjen, Washington akarja és mindent megtesz azért, hogy ez a háború folytatódjon. Ez egy látható kéz

– mondta.

Peszkov szerint jelenleg nincsenek meg a feltételei az ukrajnai helyzet békés mederbe terelésének, ezért Oroszország arra törekszik, hogy a „különleges hadművelet” elérje céljait.

Borítókép: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sajtótájékoztató közben Moszkvában, 2021. december 23-án (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.