A szlovák külügyminiszternek Horthy Miklós jutott eszébe a háborúról

Sokadszorra bírálta Magyarországot Rastislav Kácer, ám a szlovákiai lakosság nem kér belőle.

Magyar Nemzet
Forrás: Ma7.sk2023. 03. 07. 11:26
KÁCER, Rastislav
New York, 2023. február 24. Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter (j) felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúval foglalkozó, miniszteri szintû ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 24-én, az ukrajnai háború kitörésének elsõ évfordulóján. MTI/AP/Seth Wenig Fotó: Seth Wenig
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra nekiment Magyarországnak Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter, aki egy hétfő esti nagymihályi pódiumbeszélgetésen adta elő nézeteit – számolt be róla a Ma7 felvidéki magyar lap. A beszélgetésen az ukrajnai háborúról esett szó, és a Ma7 szerint a politikus „a vita hevében nem mulasztotta el azt sem, hogy megint magyar kontextusra hivatkozzon”. A közönség soraiból bekiabálókhoz szólva ugyanis kijelentette:

azok, akik most azt mondják, hogy abba kell hagyni Ukrajna támogatását, hadd gyilkolják csak le egymást, hadd legyen a Krím, Donyeck vagy Luhanszk orosz, olyan, mintha azt mondanák, hogy Dunaszerdahely, Kassa a bécsi döntés után úgyis magyar lesz, a Szudéták meg német. Az öregapáik úgy szégyellenék magukat maguk miatt.

Ukrajna támogatása kapcsán megjegyezte, „ha nem támogatnák Ukrajnát, ma már itt lenne az orosz hadsereg, s lehet, hogy már Kassán vágtatna egy admirális”. Ezzel Horthy Miklós 1938-as kassai bevonulására utalt. A bécsi döntés értelmében 1938-ban került vissza Magyarországhoz a felvidék egy része, így Kassa is.

Nem ez az első alkalom, hogy a szlovák külügyminiszter élesen bírálta a magyar kormányt békepárti, a fegyverszállításokat ellenző álláspontja miatt, s nem először vetette Magyarország szemére azt sem, hogy visszaszerezné a magyarlakta szlovákiai területeket.

Rastislav Kácer egy hónappal ezelőtt azt mondta: „ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben”. Emiatt a kijelentése miatt bekérette a Külügyminisztérium Szlovákia nagykövetét. Később Vlagyimir Putyin orosz elnök európai érdekeinek trójai falovának nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, majd egy interjúban megismételte korábbi vádját: történelmi igények nyomán Magyarország újfent területi követeléseket támasztana Szlovákiával szemben, ám azt nem katonai konfliktus útján, hanem egy olyan modellen keresztül tenné, amit egyszer már átélt Szlovákia – utalt a bécsi döntésre.

Nemrég pedig trágárkodva a következőket jelentette ki: „üzenem Putyin kollaboránsainak, különösen a Kárpát-medencében és a Felvidéken lévőknek, akik Ukrajna elpusztítása árán képzelik el a békét, hogy húzzanak a f…szba!” Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált: „saját személyes problémáival az orvost kellene felkeresnie”.

Rastislav Kácer viselkedése a közelgő, szeptemberre tervezett szlovákiai választások kontextusában nyer értelmet, hiszen a felmérések szerint a három pártból álló koalíció csúfos vereséget fog szenvedni, míg az ukrajnai fegyverszállításokat és a Moszkvával szembeni uniós szankciókat kritikusan szemlélő ellenzéki pártok kerülhetnek kormányra. Egy nemrég készült felmérés szerint Szlovákiában a lakosság 56 százaléka nem támogatja, hogy az EU katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

 

Borítókép: Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai háborúval foglalkozó, miniszteri szintű ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 24-én (Fotó: MTI/AP/Seth Wenig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.