Továbbra is magyar területi követelésekkel hergel a szlovák külügyminiszter

Hiába kérette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium a szlovák nagykövetet, folytatta a hergelést Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter. A minap egy szlovák lapnak nyilatkozva megint a magyar területi követelésekről beszélt. A politikus először február 7-én fogalmazta meg azt, hogy ha Oroszország sikeresen foglalta volna el Ukrajnát, akkor Magyarország is területi követelésekkel élt volna Szlovákiával szemben.

Magyar Nemzet
Forrás: Ma7, Új Szó2023. 02. 18. 14:04
KÁCER, Rastislav; SZIJJÁRTÓ Péter
Pozsony, 2022. december 5. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és szlovák hivatali partnere, Rastislav Kácer kezet fog Pozsonyban 2022. december 5-én. MTI/TASR/TASR/Jaroslav Novak Fotó: Jaroslav Novak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is egy lehetséges magyar területi követelést emleget Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen megindított háborújának ürügyével indokolt a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak nyilatkozva – hívta fel a figyelmet a Ma7, magyar nyelvű szlovákiai lap.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a szlovák politikus február 7-én beszélt arról először, hogy ha Oroszország sikeresen elfoglalta volna Ukrajnát, akkor Magyarország is területi igényéket jelentett volna be Szlovákiával szemben.

Szlovákiának évszázadokig nem volt önálló államisága [...] a Magyar Királyság, majd Csehszlovákia részei voltunk [...], de az első világháború utáni békeszerződésekben megállapított államhatárainkat több ízben is kétségbe vonták

– fogalmazott a minapi interjújában a külügyminiszter. Hozzátette: történelmi igények nyomán Magyarország újfent területi követeléseket támasztana Szlovákia felé, ám azt nem katonai konfliktus útján, hanem egy olyan modellen keresztül tenné, amit egyszer már átélt Szlovákia – utalt az 1938-as bécsi döntésre, amellyel Magyarország – zömében magyar lakta – területeket kapott vissza Csehszlovákiától.

Arra az újságírói kérdésre, hogy fenyegeti-e most hasonló Szlovákiát Rastislav Kácer úgy felelt:

Putyin tíz éven keresztül hajtogatta, hogy nem ismeri el a szuverén Ukrajnát, de mi nem láttunk bizonyítékot a támadásra. Nekünk milyen bizonyítékokra van szükségünk, ha kétségbe vonják a szuverenitásunkat? Ha egy újabb bécsi döntés jön vagy ha tankok lepik el a kertjeinket, ejtőernyősök pedig a házak tetejét?

Kácer korábbi kijelentéseire a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről  Menczer Tamás, a kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár reagált: „ezek a mondatok elfogadhatatlan, és nonszensz hazugságok”.

Hozzátette:

Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen. Kácer alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) szlovák párt elnöke, Igor Matovic szerint „ha létezne ilyen magyar fenyegetés, akkor a kormány biztonsági tanácsának ülésein értesült volna róla”. Rámutatott, szerinte Kácer előhúzta a magyarkártyát és összeesküvés-elméleteket terjeszt, amivel jócskán áthágta a diplomácia szabályait.

A Szövetség politikai párt járási elnöke, Becse Norbert bejelentette, hogy aláírásokat gyűjtenek, amelyben a külügyminiszter bocsánatkérését és lemondását követelik – hívta fel a figyelmet az Új Szó, szlovákiai magyar nyelvű napilap.

A petíció támogatói úgy vélik, hogy Kácer „előhúzta a magyar kártyát” a szlovák parlamenti választások előtt nyolc hónappal, szavai pedig „aláássák a két nép együttélését, és a két ország közötti viszonyt”. Szándékuk szerint az aláírásgyűjtés túlnövi a Komáromi járás határát, és egész Dél-Szlovákiára kiterjed majd. Március végével tervezik benyújtani az összegyűlt aláírásokat a külügyminisztériumnak – emlékeztetett az Új Szó.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és szlovák hivatali partnere, Rastislav Kácer kezet fog Pozsonyban 2022. december 5-én. (Forrás: MTI/TASR/TASR/Jaroslav Novak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.