Erős ukrán védelemmel néznek szembe az oroszok a kibertérben

Nemcsak a fizikai csatatéren, hanem a kibertérben is zajlik az orosz–ukrán háború. Kijev a nyugati segítségekkel eddig sikeres volt ezen a területen, ám szakértők szerint sosem szabad leírni az orosz kiber- és hírszerzési képességeket.

2023. 02. 18. 7:03
Isobel Coleman, az amerikai USAID (az USA nemzetközi fejlesztési ügynökségének) helyettes adminisztrátora találkozik Mihajlo Fedorov-val, az ukrán digitális átalakulásért felelős miniszterrel 2023.02.10-én. (Forrás: Ukraine War Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Felkészületlen és koordinálatlan” – jellemezték szakértők az orosz kiberhadviselés állapotát egy Dél-Koreában megtartott kibervédelmi konferencián – hívta fel a figyelmet a The Washington Times amerikai lap. Az Ukrajna elleni háborúval Moszkva nem csupán a szárazföldön, a vízen, a levegőben és az űrben indított támadást Kijev ellen, hanem az ötödik hadszíntéren, a kibertérben is.

Ám ezek a támadások eddig képtelenek voltak leküzdeni a jól felkészített, alkalmazkodni tudó ukrán védelmet, amelyet már a háború kitörése előtt is – azóta pedig kiemelten – a nyugati köz- és magánszektorban működő információtechnológiai szervezetek segítenek. Köztük van az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (NSA), a Starlink internethálózat, valamint a Microsoft és a Google informatikai-technológiai vállalatok.

Will Middleton, az Egyesült Királyság külügyi és nemzetközösségi hivatalának kiberigazgatója szerint ezek a szervezetek – a náluk dolgozó ukrán állampolgárok hathatós hozzájárulásával – „megosztották hírszerzési információkat Ukrajnával, részt vettek a felmerülő problémák megoldásában és hatástalanították az orosz támadásokat is.”

Elemzők szerint az orosz kiberstratégia eddigi kudarcának egyik fő oka, hogy noha a Kreml Kijev gyors összeomlására számított a tavalyi invázió megindítása után, valójában nem hangolták össze kellően az egyes fizikai erőket az online képességekkel.

Moszkva a kibertámadások első hullámában nem tudott átütő sikereket elérni, miközben „felfedte a legfőbb ütőkártyáit”. Az orosz kibererők képtelenek elpusztítani az ukrán parancsnoki, irányítási és kommunikációs hálózatokat – fogalmazott a The Washington Timesnak egy, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO) dolgozó forrás. Hozzátette: a harckocsik elakadása, a fekete-tengeri flotta zászlóshajójának elvesztése vagy a légi dominancia elmaradása is az orosz haderő hiányosságaira és gyengeségeire utal.

Szakértők hozzáteszik, az orosz „inkompetencia” mellett egy széles összefogásra is szükség volt az eddigi sikerhez. London és Washington már 2014-től támogatta az ukrán védelmi képességek fejlesztését – utóbbi hatvanmillió dollárral –, míg a NATO 2016-ban vezetési, irányítási és kommunikációs programot indított.

Noha a nyugat a fegyveres segítséget – ideértve a páncéltörő rakétákat, a nagy hatótávolságú tüzérségi rendszereket és a páncélozott járműveket – nyíltan biztosítja Ukrajnának, a kibervédelmi képesség megosztása a „színfalak mögött” zajlik.

A szöuli konferencián az is kiderült, hogy a háborúra készülve Ukrajna több, „nem szokványos” taktikát is alkalmazott informatikai és kommunikációs rendszerének védelme érdekében. Ilyen a kormányzati adatok feltöltése az online térbe – azokat külföldi szervereken őrizve –, így elérhetetlenné téve az adatokat az orosz hackerek számára.

A Google héten közzétett jelentése szerint az ehhez hasonló „védvonalak” kulcsfontosságúak, ugyanis az orosz katonai hírszerző szolgálat (GRU) „szinte folyamatosan hajt végre digitális támadásokat, amelyek célja stratégiai pontok meggyengítése és bizalmas információk megszerzése”.

Elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy Moszkva hatékonyan hangolja össze az emberi és elektronikus hírszerzést, és már ért el sikereket az ukrán internetes hálózat megzavarásában is. Éppen ezért szakértők szerint „nem szabad leírni” az orosz hírszerzést, mert bármikor okozhat meglepetéseket.

Borítókép: Isobel Coleman, az amerikai USAID (az USA nemzetközi fejlesztési ügynökségének) helyettes adminisztrátora találkozik Mihajlo Fedorovval, az ukrán digitális átalakulásért felelős miniszterrel 2023. február 10-én (Forrás: Ukraine War Now/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.