időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Lengyel miniszter: A magyarokat és a lengyeleket sok évszázados szolidaritás köti össze

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.03.23. 17:34 2023.03.23. 18:04
Lengyel miniszter: A magyarokat és a lengyeleket sok évszázados szolidaritás köti össze

A lengyel–magyar barátságot érő támadások ellenére a két nemzetet sok évszázados szolidaritás köti össze − írta a lengyel–magyar barátság napja alkalmából csütörtökön közzétett Twitter-bejegyzésében Marek Kuchcinski lengyel miniszter, a varsói kormányfői hivatal vezetője.

Kuchcinski felidézte: a barátságnap története Lech Kaczynski egykori lengyel elnök személyéhez fűződik. Aláhúzta:

Lengyelországot és Magyarországot minden támadás és látszat ellenére továbbra is a sok évszázados kölcsönös támogatáson és szolidaritáson felépített híd köti össze.

A lengyel–magyar barátság napja alkalmából csütörtök este Jankovics Marcell Europa Nobis című kiállítását nyitják meg a varsói Liszt Intézetben. A tárlat az alkotó eredeti, Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum című kötetéhez készített grafikáit mutatja be. A Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter fővédnökségével megrendezett kiállítás megnyitóján részt vesz Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos.

A varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet a barátságnap alkalmából sajtókonferenciát szervezett, amelyen bejelentették: idén is Csepelről indul április 29-én a lengyel–magyar barátság patrónusa, Waclaw Felczak emlékére immár 40. alkalommal szervezett nemzetközi Kárpáti Futárverseny, amely a fiatal kerékpárosok egyik legrangosabb európai megmérettetése.

Szintén csütörtökön a Balti-tenger partján, Sopot városában magyar gasztronómiai és borbemutatókat szerveznek Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul részvételével. Az utóbbi években hagyományossá vált rendezvény helyszíne Sopot egyik fő utcája, amelynek neve − Március 23-a utca − éppen a lengyel–magyar barátság napjára utal 2017 óta.

A kelet-lengyelországi Rzeszówban a barátságnaphoz kapcsolódóan szerdán megnyitották a tiszteletbeli magyar konzulátust.

Krakkóban a barátságnaphoz is fűződően múlt szombaton ünnepélyes keretek között megkezdte működését a nemrég megalakult Balassi Bálint Lengyel-Magyar Szövetség.

Wroclawban vasárnap előadásokat és komolyzenei koncertet rendeztek a wroclawi magyar alkonzulátus és a helyi Lengyel-Magyar Társulat társszervezésében. A társulat titkára, Michal Kwilecki ez alkalomból a varsói magyar nagykövettől a köztársasági elnök által odaítélt Magyar Arany Érdemkeresztet vette át.

A lengyelországi barátságnapi ünnepségek vasárnap zárulnak a varsói Keresztes Szent János-bazilikában, ahol a Szent Efrém férfikar Faragó Béla és Cziglényi Boglárka In Memoriam Servi Dei Esterházy János című miseoratóriumát adja elő.

A lengyel–magyar barátság napja előzményei 2006 márciusára nyúlnak vissza. Ekkor avatta fel Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László akkori magyar államfő Győrben a lengyel–magyar barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. A köztársasági elnökök az általuk aláírt nyilatkozattal − több szervezet és önkormányzat javaslatára − kezdeményezték, hogy március 23-át nyilvánítsák a lengyel–magyar barátság napjává.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.