Rokoni viszony színlelésével segített migránsokat egy bűnszervezet Spanyolországban

A rendőrség 15 ghánai férfit tartóztatott le, akik az EU-területén törvényesen élő honfitársaik segítségével, családi kapcsolatot színlelve legalizáltak illegális bevándorlókat.

Forrás: cope.es2023. 03. 17. 12:56
null
Ceuta, 2021. május 19. Marokkói illegális bevándorlók érkeznek a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítése közelébe 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külsõ határai is. MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi Fotó: Dzsalal Morcsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós állampolgárok rokonainak állította be az illegális migránsokat egy spanyolországi bűnszervezet. A rendőrség pénteki tájékoztatása szerint a csoport, melynek 15 ghánai tagját fogták el Murciában, hamis személyazonosító iratokat adott az országba érkező bevándorlóknak, amelyek azt a látszatot keltették, hogy Spanyolországban vagy más uniós országokban élő, már lególisan ott tartózkodó ghánai személyek hozzátartozói. 

Ezzel megkönnyítették nekik nemcsak tartózkodásuk törvényesítését, hanem a munkavállalást is. Segítségükkel az érintettek olyan kedvezményekhez férhettek hozzá, amelyre egyébként csak az uniós állampolgárok rokonai jogosultak. 

A hatóság megjegyezte, hogy a legtöbb migráns, akinek segítettek, Ghánából érkezett tengeri úton Spanyolországba, Olaszországba, illetve Franciaországba. Ahhoz, hogy az általuk hamisított iratok hitelesek legyenek, valóban kapcsolatot létesítettek már törvényesen az EU területén tartózkodó állampolgárokkal, akik pénzért cserébe vállalták, hogy rokoni kapcsolatot hazudnak az illegális bevándorlók könnyebb boldogulása érdekében. 

A bíróság egyrészt a szabálytalan migráció elősegítése, másrészt pedig haszonszerzési célból elkövetett jogsértések miatt fogja őket felelősségre vonni. A fogva tartott, 18 és 30 év közötti ghánai férfiakat a murciai nyomozó bíróság elé idézték péntek délelőtt. 

A spanyol belügyminisztérium ezzel egy időben közzétette legfrissebb migrációs statisztikáját, amely azt mutatja, hogy az idei év első két és fél hónapjában 55 százalékkal csökkent az illegális bevándorlók száma. Január 1-je és március 15-e között 3702-en érkeztek szabálytalanul Spanyolországba, ami 4521 fővel kevesebb, mint 2022 azonos időszakában. Az eddig spanyol partot érő migránsok többsége tengeri úton érkezett, és több a mint felük a Kanári-szigeteken kötött ki.

Borítókép: Marokkói illegális bevándorlók érkeznek a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítése közelébe (Forrás: MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.