időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Spanyolországban már több az új bevándorló, mint a csecsemő

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA
2023.03.13. 05:20
Spanyolországban már több az új bevándorló, mint a csecsemő

Spanyolországban az utóbbi időben felgyorsult a népességcsere. Pedro Sánchez baloldali kormánya arra törekszik, hogy rengeteg illegális bevándorlónak adjon tartózkodási engedélyt. A spanyol képviselőházban egyre gyakrabban vitáznak azon, hogy a 2021. november 1-je előtt érkezett bevándorlóknak automatikusan tartózkodási engedélyt adjanak.

Felgyorsítja a népességcserét a spanyol kormány

A 47,6 milliós Spanyolországban közel 5,5 millió külföldi él, akiknek több mint egyharmada latin-amerikai országokból származik. Ezekben a hivatalos adatokban azonban nem szerepelnek azok, akik illegálisan tartózkodnak Spanyolországban, illetve a bevándorló-hátterű spanyol állampolgárok növekvő számát sem veszik figyelembe.

Az utóbbi időben felgyorsult a népességcsere. Pedro Sánchez baloldali kormánya arra törekszik, hogy rengeteg illegális bevándorlónak adjon tartózkodási engedélyt. A spanyol képviselőházban egyre gyakrabban vitáznak azon, hogy a 2021. november 1-je előtt érkezett bevándorlóknak automatikusan tartózkodási engedélyt adjanak.

SÁNCHEZ, Pedro; MARIN, Sanna
Pedro Sánchez spanyol kormányfő. Fotó: Heikki Saukkomaa

A törvényjavaslatot előterjesztő Regularización Ya (Regularizáció Most) nevű civil szervezet szerint ez több mint félmillió, jelenleg Spanyolországban tartózkodó illegális bevándorlót érintene.

A szocialisták koalíciós partnere, az Unidas Podemos támogatja a törvényjavaslatot, akárcsak a kisebb szélsőbaloldali pártok és a függetlenségpárti regionális pártok, amelyek támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy Sáncheznek többsége legyen a parlamentben. A tervezetet ellenzők szerint azonban az a baj az intézkedéssel, hogy köztudottan arra ösztönzi a potenciális illegális bevándorlókat, hogy szerencsét próbáljanak abban a reményben, hogy egyszer majd ők is kapnak tartózkodási engedélyt. Pedro Sáncheznek viszont láthatóan nincs ezzel gondja. Amikor 2018-ban sikerült leváltania Mariano Rajoy jobbközép kormányát, hogy baloldali kormányt állítson fel, az illegális bevándorlók száma a 2017-es 21 971-ről 2018-ban 57 498-ra ugrott.

De nem csak a baloldali politikusok szeretnék felgyorsítani az illegális bevándorlók letelepítését Spanyolországban. Az ország építőipari vállalkozásait képviselő Confederación Nacional de la Construcción (CNC) nemrég arra szólította fel a kormányt, hogy adjon vízumot félmillió olyan külföldinek, aki hajlandó lenne Spanyolországban dolgozni az építkezéseken. Ez kísértetiesen hasonlít arra az időre, amikor például Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is elkezdődött a népességcsere, hiszen akkor is különböző vállalatok gyakoroltak nyomást a kormányokra.

A bevándorlás terén a Sánchez-kormány tavaly megreformálta a külföldiekről szóló törvényt, hogy megkönnyítse számukra a legális munkavállalást. A reform megkönnyíti a családok átcsoportosítását is, amely a nyugat-európai kormányok által használt fontos eszköz, és amely a bevándorlás elszabadulásához vezetett.

Az 1,3-as termékenységi aránnyal Spanyolország születési rátája évek óta Európa legalacsonyabbjai közé tartozik. 

Nemrég az ország vezető balközép újságja, az El País kifejtette olvasóinak, hogy az országnak a következő három évtizedben további hétmillió bevándorlóra lenne szüksége, hogy pótolja a gyermekhiányt és biztosítsa a további gazdasági jólétet. Január közepén a spanyol média új adatokat közölt, amelyek szerint az ország tartományainak háromnegyedében évente már több új bevándorló van, mint újszülött. A jobbközép El Confidencial, amely elsőként említette ezt az adatot, a következőképp írta le a helyzetet: „A spanyol társadalom olyan átalakulási folyamaton megy keresztül, amelyen más országok is keresztülmentek már korábban, és amely megváltoztathatja az ország politikai, gazdasági és kulturális térképét.”

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Motril kikötõjébe 2023. február 28-án, miután a spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 19 migránst vett a fedélzetére a Földközi-tengeren. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alba Feixas)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.