„Politikai játszma folyik Donald Trump ellen”

– Trump több fórumon is világossá tette azon meggyőződését, hogy a rendkívüli népszerűsége állhat a háttérben, ha ugyanis ma valóban letartóztatják, akkor mondhatja, hogy a demokraták így akarják őt ellehetetleníteni, hogy ne tudjon indulni a jövő ősszel esedékes elnökválasztáson – mondta el lapunk megkeresésére Magyarics Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

2023. 03. 21. 4:52
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2022. november 16. Donald Trump volt amerikai elnök bejelenti, hogy ismét indul az elnöki tisztségért Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2022. november 15-én. MTI/AP/Rebecca Blackwell Fotó: Rebecca Blackwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elsősorban politikai játszma zajlik Donald Trump ellen, ez azonban a visszájára is elsülhet – mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Magyarics Tamás Amerika-kutató azzal kapcsolatban, hogy a volt amerikai elnök szombaton azt közölte a Truth Social nevű médiaplatformon, hogy tudomására jutott, ma letartóztatják. Trump azt írta, hogy a manhattani ügyészségről származó, „illegálisan kiszivárgott információk” arra utalnak, hogy politikai motiváció van az ügy hátterében, a támadások oka pedig az, hogy jelenleg toronymagasan ő a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns a Republikánus Párton belül. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa lapunknak kifejtette: 

Trump több fórumon is világossá tette azon meggyőződését, hogy a rendkívüli népszerűsége állhat a háttérben, ha ugyanis ma valóban letartóztatják, akkor mondhatja, hogy a demokraták így akarják őt ellehetetleníteni, hogy ne tudjon indulni a jövő ősszel esedékes elnökválasztáson. 

„Trumpon ugyanakkor ezenkívül is rengeteg támadási felület van, a választásokig tehát a demokratáknak még bőven lesz lehetősége fogást találni a volt elnökön” – fogalmazott Magyarics Tamás. A kutató hozzátette: 

az amerikai közélet megosztottságát figyelembe véve még az is elképzelhető, hogy Trump esetleges letartóztatása nemhogy rontana az esélyein, de még javítana is,

ezzel együttvéve ugyanakkor tény, hogy az amerikai törvények szerint akit elítélnek, az nem tölthet be semmilyen politikai hivatali munkakört, a végső kifutása az ügynek tehát az, hogy Trump nem indulhatna az elnökválasztáson.

Az ügy háttere, hogy Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről. Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, és azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre. 

 

Biden korrupciós botrányában a hatóságok is passzívabbak

Magyarics  Tamás ezzel kapcsolatban emlékeztetett: az amerikai igazságszolgáltatásban rendkívüli mértékben átpolitizált az ügyészek és a főügyészek kinevezése, a volt elnök érvelésének pedig táptalajt ad az a tény, hogy Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész a demokraták kinevezettje. „A bírákon túllépve hasonló gyakorlat megfigyelhető például a Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) is, tekintve, hogy az FBI rendkívül aktív volt tavaly augusztusban, amikor a nyomozók bejelentés nélkül jelentek meg a volt elnök floridai Mar-a-Lago nevű ingatlanjában, ahol minden Donald Trump és hozzátartozói által használt helyiséget átkutattak, a Joe Biden jelenlegi elnököt, illetve családját érintő korrupciós botrány kapcsán azonban a hatóságok sokkal passzívabbak” – hívta fel a figyelmet a kutató.

A BBC brit közszolgálati csatorna portálja az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: amennyiben Trumpot vád alá helyezik, és esetleg vétségért elítélik, akkor bírságot kell fizetnie. Ha azonban bűncselekményért ítélnék el, akkor akár négy év börtön is várhatna a volt elnökre, ez azonban az elvi lehetőség ellenére is valószínűtlennek tűnik. 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök bejelenti, hogy ismét indul az elnöki tisztségért Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2022. november 15-én (Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.