időjárás 7°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Joe Biden tagadta a családját ért vádakat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.18. 18:26 2023.03.19. 09:36
Joe Biden tagadta a családját ért vádakat

Joe Biden szerint nem igaz az, hogy családja több mint egymillió dollárt kapott fia üzlettársán keresztül kínai üzleti érdekeltségüktől – az elnök a kongresszusi vizsgálóbizottság megállapításaira reagált helyi idő szerint pénteken este.

Az amerikai elnök a Fehér Ház előtt újságírói kérdésre válaszolva tagadta azt, hogy fia, Hunter Biden üzlettársa, illetve egy kínai üzleti vállalkozás számlájáról 2017-ben több mint egymillió dollár érkezett a családtagjaihoz.

A pénzről korábban a kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága számolt be banki adatok alapján.

A republikánus vezetésű képviselőházi testület csütörtökön mutatott be olyan banki dokumentumokat, amelyek szerint Hunter Biden, az elnök fia, Jim Biden, az elnök testvére, valamint Hallie Biden, az elnök elhunyt fiának özvegye kapott nagyobb összegeket Hunter üzlettársától, illetve amerikai–kínai energiapiaci közös vállalatuktól, a CEFC-től.

Még csütörtökön Hunter Biden jogi szóvivője megerősítette, hogy történtek kifizetések, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pénzből a címzetteken kívül senki más nem részesült, és az üzleti tevékenységük ellenértéke volt. 

Emellett azzal vádolta a republikánusokat, hogy alaptalan jobboldali összeesküvés-elméleteket helyeznek előtérbe.

A banki átutalási bizonylatokat a felügyeleti bizottság elnöke, James Comer republikánus képviselő kötelező erejű igényléssel kapta meg a Bank of America pénzintézettől.

A törvényhozási testület tájékoztatása szerint ezekből az derül ki, hogy 2017 márciusában, alig két hónappal azután, hogy Joe Biden alelnöki megbízatása megszűnt a Fehér Házban, egy kínai vállalat hárommillió dollárt utalt át Hunter Biden üzlettársának, aki egy másik cégnek ebből több mint egymillió dollárt juttatott el, ahonnan három hónapon keresztül a Biden család tagjai nagyobb összegű átutalásokhoz jutottak, összesen több mint egymillió dollár értékben.

A vizsgálattal a republikánusok arra keresnek választ, hogy a Biden család felhasználta-e Joe Biden alelnöki pozícióját annak érdekében, hogy jövedelmező külföldi üzletekhez jusson.

A kongresszus alsóházában, a képviselőházban azután kezdődött vizsgálat a Biden család üzleti ügyeiről, hogy január elején a republikánusok többségbe kerültek.

Több republikánus már az elnök elleni impeachment-eljárást (közjogi felelősségre vonás) is szóba hozta, amely Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő szerint a Donald Trump korábbi elnökkel ellen indítottakkal szemben „bizonyítékokon alapulna”.

A Fehér Ház szóvivője a többi között úgy reagált a banki átutalásokról szóló hírekre, hogy a republikánusoknak az elnök családja ellen indított bizarr támadások helyett inkább arra kellene összpontosítaniuk, hogy az elnökkel együttműködve hozzájáruljanak az amerikai családok egészségügyi kiadásainak csökkentéséhez és az ellátásuk javításához.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök újságírók kérdésére válaszol a Fehér Ház udvarán 2023. február 24-én (Forrás: Drew Angerer/Getty Images/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.