Korrupció övezi a Biden családot

Meddig lehetett volna eltussolni Joe Biden rokonságának a politikus növekvő befolyásával is összefüggő üzleti ügyeit? Talán igen sokáig, ha a kicsapongó Hunter Biden életvitele nem üt réseket az addig tökéletesen záró rendszeren, apjából pedig nem lesz amerikai elnök. De lett. A család már-már maffiamódszereibe egy nemrég megjelent amerikai könyv ad betekintést.

2023. 02. 16. 5:52
Joe Biden Sworn In As 46th President Of The United States At U.S. Capitol Inauguration Ceremony
1297463676 Fotó: Alex Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

– Srácok, hogy fogjátok ezt megúszni? 

– Elfogadható tagadhatóság… 

A párbeszédben Tony Bobulinski, a Biden család korábbi, mára csalódott üzlettársa azt firtatja Jim Bidennél, az amerikai elnök most 73 éves üzletember öccsénél: mégis, hogy bújik ki az évtizedek alatt egyre befolyásosabbá lett ír–amerikai família a CEFC China Energy kínai olajvállalattal ápolt, és az üzleti köreiknek mintegy ötmilliárd dollárt javadalmazó kapcsolat alól Joe Biden 2020-as elnökválasztási kampányában? A választ Jim Biden a beszámolók szerint cinikusan felnevetve adja meg az „elfogadható tagadhatóság” az amerikai jogban bevett kifejezésével. Ez azt jelenti: mi nem tudtunk róla…

Delaware-i módi 

A beszélgetést Ben Schreckinger amerikai újságíró idézi a magyarul A Biden család címmel megjelent könyvében, amelyben a szerző – a Politico liberális lap újságírója – kötődésének dacára szívós kutatómunkával (háromszáz oldalon és több mint nyolcszáz végjegyzettel) tárja fel Bidenék módszereit. Ahogy Schreckinger fogalmaz, a klán a tökéletes összetartás és a soha fel nem adott ambíciók mintaképe, amely páratlan kitartással a tökélyre fejlesztette a mind­össze egymilliós kis államukról elnevezett „Delaware-módszert”, az urambátyám-világot, az intézményesített, jogilag védett korrupciót, a nepotizmust. A szerző számos példát hoz arra, hogy – mint a jelenlegi elnök esetében is történt – a Bideneket kisgyerek koruktól fogva feltétlen lojalitásra szoktatják, és azóta is falaznak egymásnak. Rutinos mutatványosként működtetnek egy bevált módszert, amelynek eredményeképp Joe Biden – aki igen fiatalon megválasztott szenátorként, majd alelnökként, immár pedig elnökként több mint fél évszázada a washingtoni elit tagja – gyakorlatilag vagyontanul lett 2008-ban Barack Obama alelnökjelöltje. Azóta ugyan szépen megszedte magát, de klánja addig ennél is jobban gyarapodott, évtizedeken át használva ki – és letagadva – Joe Biden befolyását.

Ezt a rendszert akár az örökkévalóságig működtethették volna, ha a csendes családi vagyongyarapodást övező csendbe nem zavar be az elnök problémás fia. 

A most 53 éves, alkohol- és drogfüggő, sztriptízbároktól bordélyházakig őgyelgő Robert Hunter Biden az elmúlt években a címlapokra került laptop- és magánéleti botrányaival, ukrajnai megbízásával, egyéb gyanús üzleteivel. Hunter – Schreckingernél „a hírhedt R. H. B.” – az elnök „jó fia”, a 2015-ben rákbetegségben elhunyt delaware-i főállamügyész és háborús veterán Beau Biden tökéletes ellenpontja. A ritka fegyelmezett, összetartó családban a kicsapongó életű és ezért egyre inkább megbízhatatlanná váló fiú kellett ahhoz, hogy – laptopjáról, amit hanyagsága miatt 2019-ben egy szervizben felejtett – annyi kompromittáló adat kerüljön nyilvánosságra, hogy eddig és a jövőben is munícióval lássa el a washingtoni képviselőház a Biden család kétes ügyeit vizsgáló bizottságát. Mindez egyelőre beláthatatlan következményekkel járhat a 2024-es elnökválasztásig, különösen annak fényében, hogy korábban a demokraták kezén lévő képviselőház 2019-ben impeachment, azaz közjogi felelősségre vonási eljárást indított Donald Trump előző, republikánus elnökkel szemben. A republikánusokat most revansvágy fűtheti akkor is, ha az az eljárás a szenátusban végül is elbukott, a kongresszusnak nem sikerült Trumpot megbuktatnia. 

2023 januárjától megváltozott a felállás: az alsóházban a republikánusok diktálnak. Kérdés, leleplezi-e ez, valamint a Hunter Biden laptopjáról továbbra is szivárgó információk a delaware-i módit. Ezt Schreckinger így írja le: „az elfogadható tagadhatóság elve illeszkedik abba az évtizedek óta meglévő mintázatba, amely Joe rokonainak ténykedését jellemzi — elég közel kerülnek a tűzhöz ahhoz, hogy felébresszék a gyanút magukkal szemben, mégis elég távol maradnak attól, hogy megégessék magukat, és főként, hogy kisiklassák Joe karrierjét”.  

Republikánus vizsgálat    

A bizottság jelenlegi elnöke, a republikánus James Comer most többek között kijelentette

Joe Biden után nyomozunk. Úgy tudjuk, azt mondta az elnökválasztási kampányban, hogy nincs tudomása fia üzleti érdekeiről, nem vett részt ezekben, nem részesült belőlük. Vannak azonban bizonyítékaink, amelyek mást sugallnak.

A vizsgálat fókuszában a kínai kapcsolat, Bidenék a CEFC olajvállalathoz fűződő üzleti érdekei állnak, aminek aktualitást ad a rejtélyes léggömb nyomán újabb feszültséggel terhelt amerikai–kínai világpolitikai rivalizálás. Schreckinger szerint nem alaptalan a feltételezés, hogy az üzletből egy terv értelmében Joe Biden is tíz százalékban részesült volna. 

De geopolitikailag – főleg Európában – ma ennél is érdekesebb, hogyan haladt egymással párhuzamosan Hunter Biden 2014-es beépítése (minden cégvezetői tapasztalat nélkül) a Burisma ukrán energiavállalat igazgatótanácsába busás, havi 50 ezer dolláros jövedelem fejében, valamint az amerikai politika és gazdaság azóta is töretlen ukrajnai befolyásszerzése. — Ha nem rúgod ki az ügyészt, nem kaptok több pénzt! — mondta állítólag még alelnökként Joe Biden Petro Porosenko akkori ukrán elnöknek a korrupciót szimatoló Viktor Sokin elmozdítását sürgetve. Sokin akkoriban éppen a Burismával és azzal a Mikola Zlocsevszkij ukrán üzletemberrel kapcsolatban vizsgálódott, aki felbérelte Huntert és kifizette neki a rengeteg pénzt. Később arra is fény derült, hogy Biden kisebbik fia az ukrán gabonaexportban is érintett volt

Borítókép: Joe Biden átöleli feleségét, Jill Bident, fiát, Hunter Bident és lányát, Ashley Bident, miután 2021. január 20-án letette az elnöki hivatali esküjét (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.