A Windsoroktól a Bidenekig

A Bidenek rutinos mutatványosként működtetnek egy szenzációsan bevált módszert.

2023. 02. 07. 10:00
null
US-POLITICS-BIDEN-WEATHER Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ili nem ér rá…, az Ili most beteg… – gyerekkoromban ezeket a sablonválaszokat kaptam, ha felmerült, miért nem találkozunk soha apám kisebbik nővérével, noha pár metrómegállóra lakott. Akkoriban még nem esett le a tantusz: nem arról van szó, hogy Ili ennyire elfoglalt lenne, vagy állandóan kórság gyötörné, hanem valamiféle titokról, elhallgatott nézeteltérésről, amely „nicht vor dem Kind” – azaz nem tartozik a gyerekre. Sem nagy, sem összetartó család nem voltunk. Egykeként felnőve irigyeltem is azokat, akiket számos rokon vett körül. Később megértettem, a nagy családoknak is megvannak a maguk előnyei és hátrányai, illetve sajátos belső dinamikájuk. Most két könyv érkezett egymás után az íróasztalomra; két olyan család története, amelyek belső viszonyai a fél világot foglalkoztatják. Az egyik meglehetősen szubjektív ­beszámoló belülről, a másik objektívebb: szerzője és mások kutatásaira épül. Az elsőről a magyar olvasó többet hallhatott, noha Harry­ herceg, a sértett királyi öcs Tartalék című kötete csak márciusban kerül nálunk a könyvesboltokba. A másikat Ben ­Schreckinger amerikai újságíró jegyzi, a magyar kiadás A Biden család címmel jelent meg.

Így, „egymásra olvasva” válnak különösen érdekessé ezek a családok, és így jókora a kontraszt közöttük. Mégpedig nemcsak a magától értetődő szempontból: a Windsor-ház elvégre történelmi uralkodódinasztia, míg az ír-amerikai bevándorló Bidenek – legalábbis 1972-ig, Joe ­Biden szenátorrá választásáig – az átlagemberek életét élték. Hanem másból is. A brit királyi családot még úgy-ahogy egybetartó II. Erzsébet halála után a szemünk előtt esik szét ez a família, amelyről persze mindig is tudtuk, hogy súlyos belső gondok gyötrik. Tudtuk ezt legalább a ­walesi hercegi pár, a mai III. Károly és Diána házassága, illetve – mint Harry könyvéből kiderül – utóbbi máig feldolgozatlan tragikus halála óta. Akár igaz, amit Harry ír, akár nem – avagy részben ez is, az is –, hosszú kitálalása önmagában árulkodó apjához, a „szülői szerepre soha nem kész” Károlyhoz, valamint bátyjához, Vilmoshoz fűződő viszonyá­ról. (Meg persze az anyjához fűződőről is; Freud doktor már írhatná erről a saját kötetét.)

A Windsorok története annak (is) története, hogyan erőltethető rá egyre kevésbé a beszabályozott protokoll- vagy inkább kirakat­élet kényszerzubbonya olyan emberekre, akik vagy nem alkalmasak, vagy nem hajlandóak arra, hogy egész életüket konvenciók fogságában éljék le.

Ha azok lettek volna, soha nem hallottunk volna Dodial-Fayedről, Diána – az 1997-es autóbalesetben szintén meghalt – szeretőjéről, a yorki hercegi pár, András és Sára Károlyékéhoz hasonlóan ­borzalmas házasságáról vagy a Sárát nevetségessé tevő topless fotókról és a vele hetyegő ­üzletemberről, John Bryanről. A kiskorú lányokról pedig, akikkel András herceget hírbe hozták, a britek legszívesebben soha nem hallottak volna…

Noha válások – a színfalak mögött – időnként a katolikus Bidenéknél is előfordulnak, ez a család, vagy ahogy Schreckinger fogalmaz, klán a tökéletes összetartás és a soha fel nem adott ambíciók mintaképe. Mégpedig annak dacára, hogy őket sem kímélték a tragédiák: Joe Biden első felesége és kislánya 1973-ban autóbalesetben, szépreményű politikusfia, Beau Biden, Delaware állam főügyésze, apja egykori szenátusi mandátumának várományosa pedig 2015-ben agyrákban halt meg. A Bidenekből talán soha nem is lesz olyan amerikai dinasztia, mint a politikai gyilkosságokat is megszenvedő Kennedyk vagy az Adamsek és a Bushok – utóbbiak két-két elnököt is adtak az Egyesült Államoknak. Viszont páratlan kitartással tökélyre fejlesztették a mind­össze egymilliós kis államukról elnevezett „Delaware-módszert”, az urambátyám-világot, az intézményesített, jogilag védett korrupciót, a nepotizmust. Ha Donald Trumpnak Amerika volt az első, akkor a Bideneknek a Biden család. Persze Trump szintén nagyon szereti az övéit – ezt még az őt gyűlölő Hillary Clinton is elismerte –, de kétszer is elvált, és a rokonságában sem mindenki szíveli. Saját unokahúga, Mary Trump írt róla olyan leleplező könyvet, mint Harry a Windsorokról. 

Ez Bidenéknél elképzelhetetlen lenne. Schre­ckinger számos példát hoz arra, hogy – mint a jelenlegi elnök esetében is történt – kisgyerek koruktól fogva a feltétlen lojalitásra szoktatják őket: együtt egymásért! Biden korai kampányaiban a kortescsapat maguk a Bidenek voltak. Azóta is falaznak egymásnak, esetleges nézeteltéréseiket zárt ajtók mögött, nem pedig a nyilvánosság elé tárva rendezik. Míg a Windsorok beleszülettek abba a világba, amelyre talán egyszerű polgárként soha nem vágynának, az „átlagjóska” Bidenek olyan szívósan építik a családi jövőt, mintha legalábbis a Gambino New York-i maffiafamíliát alkotnák. Szinte hihetetlen történet: Joe Biden testvérei még menyasszony korában vacsorázni vitték Jill Jacobst, az elnök második, jelenlegi feleségét, ahol közölték vele, elnököt akarnak csinálni a vőlegényéből. Nem volt ellene kifogása. Ez 1975-ben történt, amikor Biden 32 éves volt. Csaknem fél évszázaddal később, 78 esztendősen iktatták be elnöknek, két elbukott jelölti kampánnyal a háta mögött.       

A Bidenek rutinos mutatványosként működtetnek egy szenzációsan bevált módszert. 

Joe Biden – aki fél évszázada a washingtoni elit tagja – gyakorlatilag vagyontalan, Barack Obama részben ezért választotta alelnökjelöltjének.

 (A Capitoliumra évtizedeken át vonattal bejárva rá is játszott erre az átlagjóskaszerepre.) De a klán mindeközben anyagilag szépen gyarapszik, ötven éve használva ki Joe Biden befolyását – ezt mindkét oldalról folyamatosan letagadják, miközben persze az ügyvédeik sem tétlenkednek. Az elnök problémás fia, Hunter Biden ukrajnai megbízása, laptop- és magánéleti botránya a címlapokra került. De ez csak a jéghegy csúcsa. Joe Biden mesterien építette be a Coca-Colát vagy a lovak lelövésének tilalmát is a hivatalos amerikai politikába. Az italcégnél az unokahúga volt vezető reklámszakember, a lóvédelemben pedig az öccse utazott éppen üzletileg…

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.