Soros György szervezeténél dolgozott korábban David Pressman

Számos komoly ügynek a részese volt David Pressman, mielőtt Magyarország amerikai nagykövetévé nevezték volna ki. A Tűzfalcsoport kiderítette, hogy Pressman korábban egy Soros-szervezetnél is dolgozott, ami választ adhat arra, hogy az amerikai nagykövet miért indít folyamatos támadássorozatot Magyarország ellen.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 02. 06. 13:06
Soros György
Brüsszel, 2016. június 30. Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin) Fotó: Philippe BUISSIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország amerikai nagykövete kiemelt pozíciót foglalt el már az Obama-kormányzat idején is. David Pressman az Egyesült Államok szenátusa által megerősített különleges politikai ügyekért felelős ENSZ-nagykövet volt. Ezen kívül Pressman képviselte az Egyesült Államokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A George és Amal Clooney által létrehozott Clooney Alapítvány az Igazságosságért ügyvezető igazgatójának 2016-ban nevezték ki, ahol 2020 januárjában ért véget a szolgálata – írja a Tűzfalcsoport.

A cikk hozzátette, hogy az új nagykövetről viszonylag nehéz információt szerezni, így azt sem zárják ki, hogy próbálták „megtisztítani” az internetet a bizonyítékoktól. Ennek ellenére a Tűzfalcsoport rábukkant David Pressman korábbi egyetemének, a New York-i Egyetem jogi karának az oldalán egy olyan információra, amelyből kiderült, hogy David Pressman korábban egy Soros-szervezetnél dolgozott.

A lap kiemelte, hogy David Pressman az American Civil Liberties Union (ACLU) chicagói szervezetének a munkatársa volt. David Pressman a leírás szerint „többek között peres ügyeket, nyilvános beszédeket, oktatást és érdekérvényesítést” érintő ügyeket kezelt. Az ACLU tulajdonképpen a magyar TASZ amerikai megfelelője, akik bőven kapnak forrásokat a milliárdos spekuláns Nyílt Társadalom Alapítványától – írják.

A Tűzfalcsoport kiemelte, hogy

a Biden-kormányzat tulajdonképpen nemcsak egy amerikai nagykövetet, hanem egyben Soros Gyögy katonáját is Magyarországra küldte.

A lap szerint tehát nem kell meglepődnünk azon, ha David Pressman a jövőben is folytatja a magyar kormány elleni támadássorozatot, beleértve a magyar igazságszolgáltatásba való beavatkozást.

DAVID PRESSMAN
David Pressman, az USA nagykövete Vasvári Csaba és Matusik Tamás bírókkal (Forrás: David Pressman Twitter-oldala)

 

Orosz bankokat perelt David Pressman korábbi ügyvédi irodája

David Pressman korábban emberi jogi ügyvédként és a Jenner & Block New York-i partnereként dolgozott, mielőtt Magyarország amerikai nagykövetévé vált volna. A pozíció betöltése előtt közzé kellett tennie egy etikai nyilatkozatot, amelyből kiderült, hogy 2021-ben több mint 1,73 millió dollár (több mint 600 millió forint) kompenzációt kapott az ügyvédi irodától. Érdekesség, hogy a Law.com jogi portál több mint 1,8 millió dollárra hivatkozik.

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Pressman 2020 júniusa óta volt a Jenner cég emberi jogi részlegének társelnöke, ahol olyan ügyfeleket képviselt, mint a Princeton Egyetem, a First Republic Bank és az OshkoshCorp. Emellett a manhattani szövetségi bíróságon tagja volt annak a Jenner-csapatnak, amely az amerikai állampolgárok nevében perel két orosz bankot a Malaysia Airlines lelőtt járatának 2014-es kelet-ukrajnai lezuhanása miatt – írja a Tűzfalcsoport.

Forrás: Tűzfalcsoport

Magas szintű ügyfelek, sötét és zavaros ügyek David Pressman körül

A Tűzfalcsoport cikke szerint David Pressman és korábbi ügyvédi irodája érintett volt a szaúdiak és egykori „kémmesterük” közötti jogi küzdelemben. A rendkívül bonyolult és zavaros ügy alapján egy száműzetésben élő volt szaúdi hírszerző család nemzetközi konfliktusba került Mohamed bin Salman koronaherceggel, ahol egyszerű bábokká váltak a királyság azon erőfeszítéseiben, hogy hazahozza a kémfőnököt.

A Jenner ügyvédi irodához olyan magas szintű ügyfelek is érkeztek, mint az Epic Games Inc, a New York Yankees Partnership és a Centene Corp.

A lap felidézte, hogy a nagyköveti posztra jelölt személyeknek közzé kell tenniük egy olyan dokumentumot, amely bepillantást enged az ügyvédi javadalmazásba és az ügyfelek kilétébe. Az ügyvédeknek általában tilos a korábbi praxisukat érintő ügyekhez hozzányúlni legalább a közszolgálatba lépésüket követő egy évig.

A közzétett dokumentumból a Tűzfalcsoport kiderítette, hogy a 2021 januárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban David Pressman kompenzációt kapott az ügyvédi irodától.

Említésre méltó a cikk szerint az is, hogy a Jenner ügyvédi iroda több mint ötszáz ügyvédet foglalkoztat, így az American Lawyer szaklap szerint az egy ügyvédre jutó bevétel körülbelül 1,03 millió dollár. Viszont egy misszióvezetőként dolgozó amerikai nagykövet alapbére körülbelül csak 165 ezer dollár. A különbség tehát jelentős mértékű – tette hozzá a lap.

Borítókép: Soros György (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.