Elemér 2024. február 28.
logo

Csaknem kétszer annyit kapott a baloldal a kampányára Amerikából, mint amennyit eddig beismert

MAGYAR NEMZET
Forrás: ORIGO.HU
2022.11.23. 15:17 2022.11.24. 01:14
Csaknem kétszer annyit kapott a baloldal a kampányára Amerikából, mint amennyit eddig beismert

Az eddig ismert összegnek csaknem a duplája, több mint hárommilliárd forintnyi amerikai támogatás érkezett az Action for Democracy-n keresztül a baloldali választási kampányba, amelyet lényegében a DatAdat cégcsoport vezényelt le. Az ellenzéki hálózat mögött pedig az Egyesült Államok titkosszolgálata, a CIA is megjelenik – olvasható az Origo.hu cikkében.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága ma nyilvánosságra hozta a baloldal külföldről történő finanszírozását vizsgáló titkosszolgálati jelentés – minősítés alól feloldott – főbb megállapításait.  

A dokumentumból kiderül, hogy a Márki-Zay Péter által beismert 1,8 milliárd forinton felül további mintegy 1,2 milliárd forint is érkezett az Egyesült Államokból az ellenzékhez a Korányi Dávid vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül.  

A jelentés szerint ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak utalt 1,8 milliárd forint mellett a DK-közeli Ezalényeg.hu kiadója, az Oraculum 2020. kft. több mint egymilliárd, a Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoport csaknem 150 millió, a Gemius Hungary Kft. pedig mintegy hárommillió forintot kapott Karácsony Gergely főtanácsadójának amerikai szervezetétől. Összesen tehát 3,015 milliárd forintnyi külföldi pénzt utaltak a baloldali kampányra.

Márki-Zay Péter elmondása alapján eddig csak azt lehetett tudni, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom utalt pénzt a DatAdat-nak. Most viszont az is egyértelművé vált, hogy lényegében a teljes magyar baloldal megbízásokkal halmozta el Bajnai Gordonék adatkezelő cégcsoportját – írja az Origo. 

A Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom és a Párbeszéd, az LMP, az MSZP-hez köthető Kapcsolat.hu Kft., Böcskei Balázs Idea Intézete, és a Czeglédy Csaba érdekkörébe tartozó Éljen Szombathely Egyesület is jelentős összegeket utalt a volt miniszterelnök és társai vállalkozásainak. 

A szolgálatok megvizsgálták az Action For Democracy kapcsolati hálóját, és feltárták, hogy a szervezet kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracy-val (NED), ami „lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”. 

Ezt a szervezet társalapítója, Allen Weinstein is megerősítette, amikor még 1991-ben úgy fogalmazott: „amit ma csinálunk, annak a nagy részét 25 évvel ezelőtt a CIA rejtetten csinálta”. 

Az elemzés rámutatott, hogy a NED részese volt a 2006-os fehérorosz ellenzéki elnökjelölt kampányának, a 2011-es arab tavasz során ellenzéki pártokat támogatott, nagyobb összegeket juttatott az ujgur csoportoknak Kínában, és hongkongi civil szervezeteket is finanszírozott. 

Az Action for Democracy – Chris Maroshegyi nevű amerikai alelnökén keresztül – szoros kapcsolatban van továbbá az Albright Stonebridge Group nevű szervezettel is, amelynek számos vezető munkatársa 2021-ben tagja lett Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjának. 

Ismert, múlt héten Kocsis Máté, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja kezdeményezte az anyag titkosításának a feloldását, és kijelentette: „az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó, amelyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak”.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Amerikai befolyás Magyarországon

A guruló dollárok Soros-dollárok

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.