Soros-támogatásokból gurulnak a dollárok a magyar baloldali médiába

Folyamatosan növekszik a számuk az Amerikából finanszírozott, magukat függetlenként meghatározó újságíró-szervezeteknek, újságoknak. Az egyik legnagyobb elérésű, külföldről pénzelt sajtótermék, a Telex nemrég bejelentette, hogy az amerikai kormányzat támogatásából egy képzési programot indít Telex Akadémia néven, ahol fiatalokat, illetve tanárokat képeznek független-objektív szemléletre.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 02. 27. 11:46
Soros György
Brüsszel, 2016. június 30. Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin) Fotó: Philippe BUISSIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar baloldali médiához is jócskán gurulnak az amerikai dollárok. A washingtoni külügyminisztérium egyik alosztálya egy pályázaton keresztül 300 millió forinttal támogatja a Telex újságíróképzését. A Telex éves költségvetése nagyjából 800-900 millió forint közé tehető, tehát kiemelkedően jelentős az az összeg, amit Amerikából kapnak – írja a Tűzfalcsoport.

A lap szerint az már régóta egyértelmű, hogy 

a baloldali magyar nyilvánosságot jelentős részben a Soros-féle NGO-kon keresztül támogatják.

Hozzátették, hogy Soros György hatékony közreműködésével érkezik a nemzetközi dollármédiába az a tőke, amellyel a globális liberális elit igyekszik lejáratni hazánkat és más a szuverenista országokat azzal a céllal, hogy a hazai közvéleményt a saját országa, politikai vezetése és a saját érdekei ellen fordítsák.

A Telexen túl vannak más médiaprojektek is, amelyeket közvetlenül az amerikai baloldal támogat. A napokban került fel az internetre egy elsőre „átlagosnak tűnő” balliberális felhívás, amelyet a Független Médiaközpont hirdetett meg – írják.

A felhívás címe már árulkodó, hiszen nem egy hétköznapi képzési programról van szó, hanem közösségépítésről. Ugyanúgy, ahogy ez a Telex Akadémiánál is látható, ahol szintén aktív közösség- és hálózatépítésbe kezdtek.  

Forrás: Tűzfalcsoport

A Tűzfalcsoport utánajárt az eseménynek, így a lap szerint teljesen világos, hogy egy újabb proxyprojektről van szó, ahol lényegében olyan fiatalokat, tartalomgyártókat akarnak képezni, akik a későbbiekben úgynevezett virális tartalmakat fognak készíteni világszerte. 

Kiemelték, hogy a Független Médiaközpont programja a „DisarmingDisinformation” elnevezésű kezdeményezés része, amelyet a washingtoni International Center for Journalists indított a Scripps Howard Fund támogatásával. A cél, hogy valós tényeket közvetítő tartalmak teret nyerjenek a hamis híresztelésekkel szemben, a médiafogyasztók átlássanak az álhíreken, és közvetlen kapcsolat alakuljon ki a tényellenőrző újságírók, a digitális influenszerek és a közösségi tartalmak felhasználói között.

A projektleírásból a Tűzfalcsoport azt is megtudta, hogy az igazán elkötelezettek pénzbeli juttatásban részesülnek. Szakmai előadások álcája mögött olyan személyeket próbálnak találni, akik ösztöndíj fejében a „megrendelőknek” megfelelő tartalmakat készítenek.

Az Amerikából támogatott Független Médiaközpont dönti el, hogy mi számít tényszerűnek és függetlennek

A lap szerint érdemes észrevenni, hogy mi is lehet a program valódi célja. Felidézték, hogy az egész Független Médiaközpont kezdetben külföldi projekt volt, hiszen 1995-ben a New York-i Independent Journalism Foundation (IJF) hozta létre James L. Greenfield elnök vezetésével. Az alapítói jogokat 2020 októberétől a Magyarországon bejegyzett Független Újságírók Alapítványának kuratóriuma látja el.

A fő támogatók között számos ismerős nevet találhatunk: 

– The Coca Cola Company

– Európai Unió/Európai Bizottság

– Holland nagykövetség, Budapest

– The New York Times Company

– The New York Times Company Foundation

– Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány

– Soros Alapítvány

– Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe

– US Agency for International Development

– US Information Agency


A fenti listából a lap két támogatót is külön kiemelt. Az első az United States Information Agency, amely tulajdonképpen Amerika nyilvános diplomáciai ügynökségeként működött, és egyedüli célja az USA imázsának a fényesítése volt. Újságírókat foglalkoztattak a világ minden táján, akik aztán olyan tartalmakat gyártottak, amelyek beleillettek az amerikai narratívába. 

A Tűzfalcsoport szerint egy sokkal érdekesebb szervezet az US Agency for International Development (USAID), amely szintén egy amerikai kormányzati szerv és vezetője pontosan pár nappal korábban látogatott el Budapestre. Sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy az Egyesült Államok kormánya mintegy hétmilliárd forintnak megfelelő összeget szán arra, hogy fenntartsa a demokráciát Közép-Európában. Érdekes továbbá, hogy az USAID jelentette be tavaly, hogy támogatja a baloldali sajtót.

Amikor a szervezet vezetője Magyarországon járt, találkozóra hívták a magyar baloldali médiamunkások egy szűk csoportját, amelyről a nagykövetség is közreadott pár képet.

A lap hozzátette, hogy már az alábbi fotó is igen sokatmondó, ahol jól kivehető, ki az utasítást adó, és ki az utasítást kapó, hiszen a képen az is jól látszik, amint magyar újságírók jegyzetelik az amerikai támogató minden egyes szavát.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet és Samantha Power az USAID vezetője találkozott az ellenzéki média néhány képviselőjével a fővárosi Szabó Ervin könyvtárban 2023.02.11-én. (Forrás: Samantha Power / Twitter)
David Pressman budapesti amerikai nagykövet és Samantha Power, az USAID vezetője találkozott az ellenzéki média néhány képviselőjével a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 2023. február 11-én. (Forrás: Samantha Power/Twitter)

A Tűzfalcsoport cikkében arra is kitért, hogy a Független Médiaközponthoz által meghirdetett közösségépítésben és képzésben olyan „független” tanárok vesznek részt, mint Ács Dániel (444.hu, FreeSZFE, ELTE), Szigeti Péter (24.hu), és Weyer Balázs (Főszerkesztők Fóruma).

A felsoroltak alapján tehát a Soros által fizetett 444, a balliberális 24.hu és Weyer Balázs, az Amerikából támogatott Független Médiaközpont munkatársa határozza meg, hogy mi számít tényszerűnek, igaznak, hamisnak és legfőképpen függetlennek.

A lap szerint, ha megvizsgáljuk a Független Médiaközpont weboldalát, akkor érdekes módon szinte csak és kizárólag dollármédiás lapokról, újságírókról olvashatunk. Díjazzák, finanszírozzák és építik a baloldali nyilvánosságot külföldi pénzből.

Schiffer Andrásnak minden bizonnyal igaza lehet, amikor azt mondja, hogy: „sürgősen véget kell vetni” annak a gyakorlatnak, hogy az Amerikai Egyesült Államok felhatalmazva érzi magát arra, miszerint „más országokat, sőt, állítólag szövetséges országot, mint Magyarország úgymond érzékenyítsen, demokráciára tanítson”. Ha ez nem így történik, annak „nagyon-nagyon rossz vége lesz.” – tette hozzá a Tűzfalcsoport.

Borítókép: Soros György (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.