Titkolja támogatóit Karácsony 99 Mozgalma + videó

Korábbi ígértete ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra támogatóinak nevét a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom. Így nem tudni, hogy szűk fél év alatt kik adományoztak több mint negyedmilliárd forintot az egyesületként bejegyzett szerveződésnek, amelynek elnöke és hivatalos képviselője a Bajnai Gordon embereként ismert Perjés Gábor.

Bákonyi Ádám
2022. 10. 13. 6:18
Bajnai Gordon; Karácsony Gergely
Budapest, 2014. május 25. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, az Együtt-PM politikusa a pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) nyújtott kétmilliárdos amerikai kampánytámogatás miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanújával rendelt el nyomozást, a nemzetbiztonsági bizottság pedig titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el, az annak idején Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségének támogatására létrejött 99 Mozgalom korábbi ígérte ellenére máig nem hozta nyilvánosságra bőkezű adományozóinak névsorát. A szerveződés májusban ugyanis csupán egy egyszerűsített beszámolót tett közzé, ebből pedig csak az derült ki, hogy szűk fél év alatt, tavaly júniustól decemberig több mint negyedmilliárd, pontosan 263 millió forint bevétele származott kizárólag külső támogatásokból – tagdíjakból, alapítói befizetésekből semennyi.

Érdekes körülmény, hogy a beszámoló szerint a 99 Mozgalom végül több mint 280 milliós kiadással zárta az évet, azaz valahonnan akadt még további húszmillió forint Karácsony támogatására – amíg az váratlanul vissza nem lépett Márki-Zay Péter javára, aki ekkor azt állította, hogy a főpolgármester addigi kampányára 500 millió forintot fordítottak.

 

A 99 Mozgalommal kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy azt Perjés Gábor jegyeztette be egyesületként a bíróságon, de ő tölti be az elnöki és képviselői tisztséget is.

 

Azon túl, hogy már évek óta ő vezényelte Karácsony szisztematikus imázs­építését, illetve már főpolgármesteri kampányára is „mikro­adományokat” gyűjtött, Perjést egyértelműen Bajnai Gordonhoz közel álló, bizalmi személyként emlegetik. Ez pedig azért nem mellékes, mert a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) házkutatást tartott az adathalászási botrányba keveredett, Bajnai Gordon korábbi kormányfőhöz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat cégcsoport magyarországi részlegénél, a DatAdat Professional Kft-nél. A NAV információink szerint hónapok óta költségvetési csalás miatt folytat nyomozást a cégcsoporttal összefüggésben, és ennek az eljárásnak a része a kutatás is. Ismert: Márki-Zay Péter korábban maga ismerte el, hogy Bajnai Gordon és Ficsor Ádám adathalász cége segítette a kampányát. Az Index pedig arról számolt be, hogy egy alkalommal a DatAdat fizette Márki-Zay és csapata számláját egy vecsési étteremben.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje eközben újra meghökkentő fejtegetésbe kezdett az ATV-ben, ahol a mozgalmának nyújtott amerikai kampánypénzekről és az ezzel kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatról volt szó. Márki-Zay az interjúban felháborodásának adott hangott amiatt, hogy az ellenzék nem kaphat külföldről – szerinte – legális kampánypénzt. Hangoztatta: Orbán Viktor legnagyobb ellenfelei Soros, Simicska, valamint a norvég állam voltak azért, mert őket azonosították be úgy, hogy „ezekről a helyekről” az ellenzék potenciálisan kaphat „valami kicsike finanszírozást”.

 

Márki-Zay szerint a Fidesz már elzárta az ellenzék elől a magyarországi támogatásokat, és most arra készül, hogy a külföldivel is ugyanezt tegyék.

 

Mindeközben megszólalt az MMM-nek amerikában adományokat gyűjtő, Action for Democracy nevő szervezet elnöke. Korányi Dávid közösségi oldalán azt állította, hogy a mintegy kétmilliárd forintnyi összeg csak a diaszpórában élő magyarok által összeadott pénzből származott, „akik különleges joggal aggódnak az ország sorsát illetően”. Bejegyzését később Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is megosztotta a Facebookon.

Borítókép: Karácsony Gergely és Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.