idezojelek

Nem eladó szabadságunk

Pressman úr aligha érti, mi is a magyar szándék.

Cikk kép: undefined
2023. 01. 09. 5:45
Fotó: Koszticsák Szilárd

Szokás azt mondani, hogy akinek ilyen barátai vannak, annak már nem is kell ellenség. Mi, magyarok értjük ezt a helyzetet: gyakorlatilag ezer éven át folyton csak magunkra számíthattunk. Ha netán segített is rajtunk valaki, abban sem volt sok köszönet. 

Magyar sors: Kárpát-medencei történelem. Egy nyelvében különösen egyedi, rokontalan nép, megáldva sok zsenivel, még több hőssel, akik folyton a szabadságért voltak kénytelenek az életüket áldozni: ez nemzetünk tragédiája, ám ugyanakkor ez a legdrágább kincsünk is. Hogy ebből pár hónapnyi budapesti vendégeskedés után egy amerikai karrierpolitikus mennyit érthet meg, arról csak sejtéseink lehetnek. Nem valószínű, hogy túl sokat. Legalábbis a tények ezt igazolják. 

Történt ugyanis, hogy az Egyesült Államok Magyarországra akkreditált nagykövete, David Pressman a Szent Korona visszaadásának 45. évfordulóján beszédet tartott a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete által szervezett ökumenikus istentiszteleten, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban. 

Ha már ilyen jeles eseményen főszerepet kapott, ez a kiváló diplomata remek érzékkel ki is használta az alkalmat, hogy leckét adjon nekünk, magyaroknak a demokrácia mibenlétéről. 

Pressman úr nem is túl finoman utalgatott a múltra, amelyet párhuzamba állított az aktuális világpolitikai helyzettel: 

– Mindannyiunknak el kell döntenünk, milyen utat választunk ebben a viharos időszakban. Kik a barátaink? Kihez fordulunk a nehézségek idején, amikor azokkal állunk szemben, akik ártani akarnak nekünk? – mondta az amerikai szónok.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pressman úrnak nagyon igaza van: valóban, néha nem ártana jobban megfontolnunk, kihez és hogyan viszonyulunk. De engedtessék meg, hogy mi, saját magunk döntsünk erről, alapos mérlegelés után – és szabadon. 

Mert ez a kulcskérdés: a szabadságunk. Amit sem az óceánon túlról, sem a világ bármelyik csücskéből soha senki nem fog nekünk szavatolni. Most a legszentebb ereklyénk mellett Pressman úr úgy beszélt, hogy ölelő karral invitált minket az amerikai szövetségbe, közben a mi vájt magyar fülünk kihallotta a politikus szavai mögül az ejnye-bejnyét, sőt a burkolt fenyegetést is. Kár érte. 

Pressman úr aligha érti, mi is a magyar szándék. Az a baja az amerikai diplomatának, hogy túlságosan politikus alkat. Nem államférfi. Nem lát hosszú távra, legfeljebb ciklusokban gondolkodik. Hozzá képest látszik csak, milyen nagy ívű gondolati háttere van Orbán Viktor elemzésének.

Pressman úr olykor olvasgathatna orosz elemzőket. Ők is jellemeznek bennünket, nem túl barátságosan, de legalább őszintén, keresetlen egyszerűséggel megfogalmazva rólunk szóló kritikájukat: 

„A csodálatos módon Európa közepén megmaradt finnugor magyarság mindig is könnyen meg tudta különböztetni magát az idegenektől, és az idegeneket nem is nagyon szereti. A magyarok nacionalisták, tulajdonos szemléletűek és egoisták. Nem örülnek a jöttmenteknek, különösen nem a muszlimoknak. A magyarokat egyszerre jellemzi a nagyhatalmi komplexus és a megosztott nép szindróma. A legdurvább embereket is kultusz övezi, ha azok hagyják őket magyar módon élni. Emellett elutasítanak minden olyan politikát, ami ellentétes különleges nemzeti érdekeikkel. A diktátumok ellen pedig készek elkeseredetten és keményen harcolni.” 

Köszönjük meg az oroszoknak. A lényeget jobban értik, még ha nem is olyan negédes szavakkal illetnek minket, mint David Pressman tette volt. Nekünk nem dolgunk sem az egyik, sem a másik blokkhoz tartozni. A magyar megmaradást kell szolgálnunk, a magyar érdeket szem előtt tartva.

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc repülőtéren 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.