Mike Pence elnökjelölti ambícióit segítheti a bírósági idézése

Akár még szívességet is tehetett az amerikai igazságügyi minisztérium Mike Pence korábbi republikánus alelnöknek azzal, hogy beidézte őt egykori főnöke, Donald Trump elleni tanúskodásra a capitoliumi ostrom ügyében.

2023. 02. 15. 21:00
PENCE, Mike
Washington, 2022. október 20. Mike Pence volt amerikai alelnök beszédet mond a Heritage Foundation konzervatív alapítvány egyik rendezvényen Washingtonban 2022. október 19-én. A félidõs kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mike Pence egy olyan kongresszusi záradékra (Speech or Debate) hivatkozhat a tanúskodás elkerüléséért, amely minden felszólalás vagy vita ügyében azzal védi a szenátorokat és képviselőket, hogy csak a kongresszus előtt számonkérhetők” – értesült az amerikai Politico hírportál.

Az Egyesült Államok törvényhozásának épülete (Capitolium) elleni 2021. január 6-i rendbontás ügyében mintegy másfél éve a Demokrata Párt indított vizsgálatot, amelyben a múlthéten beidézték Donald Trump korábbi republikánus elnök alelnökét, Mike Pence-t is. A vizsgálat célja az ostrom körülményeinek a feltárása, különös figyelmet fordítva arra, hogy milyen szerepe volt a Capitolium ellen induló tömeg felbujtásában a hivatali ideje végéhez ért Trumpnak, aki nem fogadta el a választások eredményét. Az ostrom nyomán öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr, és több százan megsérültek.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet – bíróságok döntését említve –, hogy a záradék alapvetően a jogalkotási kérdésekre vonatkozik. Mégis, Pence ezzel sikerrel háríthatja el a legkínosabb kérdéseket az ügyben. 

Mike Pence és csapata ugyanis úgy vélekedik, hogy mivel a mindenkori alelnök a szenátus elnöke, így részese a törvényhozásnak. Annak a törvényhozásnak, amely 2021 január 6-án éppen az elektorok (lényegében a választók – a szerk.) döntésének a hitelesítésén dolgozott, és amelyre nyomás nehezedett Trump részéről – választási csalásokra hivatkozva – az eredmények elutasítására, és így Joe Biden megválasztott elnök hivatalos győzelmének kikiáltásának a megakadályozására.

Mike Pence akkor ellenállt főnöke kívánságának és ő is elfogadta a választások eredményét.

Az egykori alelnök terve most az, hogy két legyet üssön egy csapásra, és lényegében arra hivatkozva, hogy az amerikai alkotmány ugyan a végrehajtó hatalom részének tekinti az alelnököt, de törvényhozói jogkörrel is felruházza – levezető funkcióval és döntő szavazattal a szenátus megosztottságakor – jogszerűen maradhasson távol a tanúskodástól. Megőrizve ezzel függetlenségét, miközben nem válik árulóvá a republikánus választók és Donald Trump szemében. 

Lehet, hogy ezt így nem tudja megvalósítani, de az ellenállása olyan republikánus támogatókat gyűjthet köré, akik az ország egyik legnagyobb problémáját az átpolitizált igazságügyi minisztériumban látják

 – fogalmazott az amerikai Newsweek hírmagazinnak Matt Klink, republikánus stratéga.

Mások szerint Pence jól taktikázhat, ha a Republikánus Párt végül nem Donald Trumpot szavazza meg elnökjelöltnek 2024-ben, vagy a volt elnök elleni demokrata indíttatású vizsgálatok ellehetetlenítenék az indulását, felértékelve ezzel Pence elnöki ambícióit.

Noha a korábbi alelnök még nem jelentette be elnökjelölti terveit, a Morning Consult minapi felmérése szerint Donald Trump (47 százalék) és a floridai kormányzó Ron DeSantis (31 százalék) mögött, hét százalékkal a harmadik legnépszerűbb a republikánus szavazók körében. Noha ez az elnökjelöltséghez kevés, fontos alkuk megkötéséhez vagy egyik-másik jelölt kiesése esetén még döntő lehet.

Borítókép: Mike Pence volt amerikai alelnök beszédet mond a Heritage Foundation konzervatív alapítvány egyik rendezvényen Washingtonban 2022. október 19-én. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban (Forrás: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.