Börtönbe zárták a dél-amerikai ország volt elnökét

Egy limai börtönbe került vasárnap az Egyesült Államokból kitoloncolt egykori perui elnök, Alejandro Toledo, aki ellen az Odebrecht brazil építőipari céggel összefüggésben korrupció és pénzmosás miatt emeltek vádat.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 04. 24. 7:41
Peruvian former president Toledo arrives in Lima, extradited from the US
epa10588349 A handout photo made available by the Judiciary of Peru, showing former Peruvian President Alejandro Toledo (L) (2001-2006), while attending the hearing led by the criminal judge on duty of the National Superior Court, Margarita Salcedo Guevara (not pictured), in Lima, Peru, 23 April 2023 to carry out the control procedure of identification of former president Alejandro Toledo Manrique after being extradited from the United States. Alejandro Toledo was transferred on 23 April by helicopter from the Police Aviation Directorate (DIPA), in Callao, to a police station in downtown Lima, to be later taken to the National Superior Court, for identification hearing, following his extradition from the United States. EPA/JUDICIARY OF PERU HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: JUDICIARY OF PERU HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A latin-amerikai ország igazságszolgáltatása a Twitter közösségi oldalon azt közölte, hogy a volt elnököt a büntetés-végrehajtási intézet rendelkezésére bocsátották, a Barbadillo börtönbe szállították, ahol 18 hónapig előzetes letartóztatásban lesz. A vádlott által kért házi őrizetet a hatóság elutasította. 

A 77 éves Toledo, aki ügyvédei szerint rákos beteg, repülővel érkezett Los Angelesből az Interpol ügynökeinek őrizetében. A Barbadillo börtönbe, ahol a korábbi perui elnökök, Pedro Castillo (2021–2022) és Alberto Fujimori (1990–2000) is raboskodik, éjszaka helikopterrel szállították át. 

Toledót Limába érkezése után hatósági orvosi vizsgálat alá vetették, a politikus a személyazonosságát igazoló meghallgatást követően megjelent egy bíró előtt.     

Az igazságszolgáltatás televíziós csatornája által sugárzott képeken kimerültnek tűnt. 

A volt elnököt 2019-ben a perui korrupciós vád miatt letartóztatták az Egyesült Államokban, és azóta kaliforniai otthonában házi őrizetben tartották, testén elektronikus nyomkövetővel. 

A 2001 és 2006 között kormányzó egykori perui erős embert azzal gyanúsítják, hogy több tízmillió dollárt kapott a Dél-Amerikában hatalmas botrány középpontjában álló brazil Odebrecht építőipari konszerntől közbeszerzési szerződésekért cserébe. 

Az ügyészek húsz év és hat hónap börtönbüntetést kérnek Toledóra, aki elismerte, hogy az Odebrecht legalább 34 millió dollárt fizetett, és hogy ennek az összegnek egy részét ő is megkapta. 

A perui média szerint azonban Toledo fenntartja ártatlanságát, és azt állítja, hogy egy időközben elhunyt üzletember, Josef Maiman intézte az ügyleteket.

Toledót a napokban vették őrizetbe az Egyesült Államokban, ahol megadta magát a hatóságoknak, majd ezt követően kitoloncolták onnan.

Borítókép: Alejandro Toledo a bíróság előtt (Fotó: EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.