Brutális rakétatámadás Ukrajnában, a fővárost is bombázták

Kijev katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy 51 nap óta ez volt az első orosz rakétatámadás a főváros ellen, de más ukrán településeken is óriási pusztítást okozott a támadás.

Magyar Nemzet
2023. 04. 28. 8:53
null
Rzsiscsiv, 2023. március 22. Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen áldozatokat keresnek romok között tûzoltók 2023. március 22-én, miután az éjjel orosz dróntámadás érte a Kijevi területen fekvõ Rzsiscsivet. Három ember életét vesztette, hét megsebesült. MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint tizenkét ember meghalt, kilencet pedig kórházba szállítottak Uman központi városában, miután a rakéták lakóházakba csapódtak – közölte a BBC.

Dnyipro városában pedig egy nő és hároméves kislánya halt meg a helyi polgármester szerint. De robbanások voltak Kremencsuk és Poltava városokban is.

A fővárost sem kímélte a rakétatűz, Kijevben 11 rakétát és két támadó drónt lőtt le a légvédelmi rendszer – közölték helyi tisztviselők. Kijev katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy 51 nap óta ez volt az első orosz rakétatámadás a főváros ellen.

A közösségi oldalakat máris elárasztották a videók, amelyek bemutatják, hogy mekkora pusztítást okoztak az orosz rakéták. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be, hogy az orosz rakétacsapás következtében Umanban mintegy tíz többszintes lakóház sérült meg. A nagyjából nyolcvanezres várost korábban nem érte még ekkora pusztítás.

Ukrajna legutóbb márciusban szenvedett nagyobb rakétatámadást, akkor kilenc ember meghalt, és Európa legnagyobb atomerőművében megszűnt az áramszolgáltatás. Ukrajna szerint Oroszország akkor 81 rakétát lőtt ki.

Az oroszok ezt megelőzően januárban 55 rakétát lőttek ki Ukrajnára, akkor a légvédelem 47-et semmisített meg, három H–59-es rakéta pedig nem ért célba – közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága. A hadijelentés szerint a különböző típusú, nagypontosságú rakétákat két, Oroszország területéről indított MiG–31K repülőgépről, valamint a Kaszpi- és a Fekete-tengerről indították. A támadásban többen meghaltak és rengetegen megsebesültek.

2022 novemberében pedig tíz ukrán megyére mintegy száz rakétával mértek csapásokat az orosz erők, javarészt az ország nyugati és középső részét támadták, akkor Kijevben is súlyos károk keletkeztek. 

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szintén több ember meghalt Kijevben, amikor Oroszország rakétákkal lőtte a fővárost. A fegyverek lakóépületeket rongáltak meg. Bár néhányukat sikerült megmenteni, többen meghaltak a támadásban.

 

Borítókép: Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen áldozatokat keresnek romok között tűzoltók 2023. március 22-én, miután az éjjel orosz dróntámadás érte a Kijevi területen fekvő Rzsiscsivet. Három ember életét vesztette, hét megsebesült (Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.