Újabb kárpátaljai magyarok estek el, mindennaposak a gyászszertartások

Magyar származású munkácsi katonák családja kapott támogatást a magyar kormánytól. Lengyel Ottó és Guti Miklós az ukrajnai harcokban vesztették életüket.

Magyar Nemzet
2023. 04. 25. 11:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusán vette át az ukrajnai háborúban elesett munkácsi Lengyel Ottó volt felesége, valamint Guti Miklós testvére a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által felajánlott gyorssegélyt. Kárpátalján mindennapossá váltak a katonai gyászszertartások, minden egyes nappal nő az áldozatok száma,

a háborúban eddig elhunytak közül tizennyolc magyar származású áldozatról van tudomásunk.

írja a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar hetilap. 

A támogatás átadásán a magyar kormány és a Külügyminisztérium részvétét és együttérzését Kuti László konzul tolmácsolta, aki elmondta: mély megrendüléssel értesültek a katonák haláláról. Úgy fogalmazott, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma korábban azt a döntést hozta, hogy a háborúban elesett magyar vagy magyar kötődésű katonák családjainak „egy kis segítséget” nyújt. Eddig tizenhat család részesült ilyen támogatásban. 

„Ismét gyászol a kárpátaljai magyar közösség. Két olyan magyar származású katona hozzátartozóinak adtunk át ma támogatást, akik a kelet-ukrajnai harcokban estek el. Mindketten fiatalok voltak, egyiküknek még a családalapítás sem adatott meg. Sajnos az elmúlt időszakban több ilyen alkalmon kellett összegyűlnünk, de remélem az elkövetkező időszakban erre minél kevesebbszer lesz szükség.”

Az elesett katonák a legdrágábbat, az életüket adták ebben a háborúban. Csak reménykedni és bízni tudunk abban, hogy beteljesül az álmuk: Kárpátalján a különböző nemzetiségek egymás mellett békében tudnak tovább élni, építeni a jövőjüket, családjukat, szülőföldjüket

– fogalmazott Kuti László. Hozzátette: tudjuk, és tisztában vagyunk vele, hogy ezeket a mély sebeket begyógyítani nem lehet, de legalább egy kicsit támogatják a családokat ebben a nehéz időszakban.

Lengyel Ottó Bahmutban esett el, 42 éves volt, egy 12 és egy 15 éves gyermek édesapja. Guti Miklós 29 éves volt, Kreminna térségében egy robbanás következtében szerzett halálos sérüléseket. 

Borítókép: Katonasírok az ungvári temetőben. (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.