Még mindig holland krizantém és tulipán van az oroszok asztalán

Az oroszellenes szankciók nyomán bevezetett exporttilalmak értelmében számos terméket nem lehet kivinni Oroszországba, beleértve az energiaipari berendezéseket és technológiákat, a tengeri navigációs termékeket, valamint az olyan luxuscikkeket, mint az órák és ékszerek. A listából azonban kimaradt egy fontos termék, amelyre továbbra is nagy a kereslet Oroszországban, mégpedig a vágott virág.

2023. 04. 27. 13:02
null
Lisse, 2023. március 28. Virágzó jácintokról készítenek fotót látogatók a hollandiai Lissében 2023. március 28-án. MTI/EPA-ANP/Jeffrey Gröneveg Fotó: Jeffrey Gröneveg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vágott virágok Oroszországba történő kivitele tavaly mintegy 9,4 millió eurónyi bevételt jelentett az európai uniós termelők számára. A virágkereskedelemre ugyanis nem vetettek ki a nyugati országok szankciókat, miután tavaly az orosz erők bevonultak Ukrajnába. Európa leghíresebb virágmezőinek Hollandia ad otthont, a holland tulipánok világszerte ismertek, így nem véletlen, hogy az Oroszországba szállított vágott virágok körülbelül 30 százaléka a nyugat-európai országból származik. Noha a holland virágok ára némileg nőtt, még mindig nagy rájuk a kereslet. A Euronews hírportálnak egy orosz virágbolt tulajdonos elmondta, a Kenyából, Ecuadorból és Kolumbiából származó virágok valamivel olcsóbbak.

Az áremelkedés oka részben az, hogy az orosz teherautók ugyanis nem léphetnek be Európába, így a szállítást a termelőknek kell lebonyolítaniuk. 

Az üzemanyagárak emelkedése miatt a virágok is többe kerülnek, ám még mindig nagy a kereslet Oroszországban a Hollandiából importált virágok iránt.

Hollandia a globális virágkereskedelem mintegy 60 százalékát teszi ki, Európában pedig több mint 80 százalékát. Az országban évente körülbelül 1,7 milliárd vágott virágot termelnek, amelyek többségét az európai piacon értékesítik, ám több orosz virágüzlet heti két alkalommal is kap virágszállítmányt Hollandiából. A korábbi évek adatai szerint a holland tulipánok mintegy hat százalékát értékesítették Oroszországban.

Az oroszellenes szankciók hatálya alól azonban csak a vágott virágok esnek ki, egy holland rózsabokrot már nem lehetne Oroszországba szállítani, hiszen az intézkedések tiltják az uniós országoknak, hogy virághagymákat vagy facsemetéket exportáljanak Oroszországba. Ennek oka, hogy ezeket a növényeket már az oroszok is termeszteni tudnák, míg a vágott virágok élettartama korlátozott.

Borítókép: Virágzó jácintokról készítenek fotót látogatók a hollandiai Lissében 2023. március 28-án (Fotó: MTI/EPA-ANP/Jeffrey Gröneveg)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.