Taktikát váltott a Wagner-csoport?

„Felperzselt föld”: az ukrán parancsnok szerint mindent lőnek az oroszok.

Munkatársunktól
2023. 04. 10. 10:51
null
Bahmut, 2023. március 26. A légi felvételen füst száll fel egy égõ épületbõl az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. március 26-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár fél éve, hogy véres és kegyetlen harcok folynak a stratégiai fontosságú Bahmut városának elfoglalásáért. Az oroszok többször is bejelentették, hogy nagyon közel vannak a város elfoglalásához, de az ukránok rendre cáfolnak.

Hétfőn az ukrán szárazföldi erők parancsnoka arról tájékoztatott, hogy taktikát váltottak az ostromban részt vevő Wagner-csoport katonái, és a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazzák. 

 

Olekszandr Szirszkij szerint az oroszok elpusztítanak mindent, ami az ellenség számára hasznos lehet, bázist, fegyverzetet, utánpótlást, termést 

 

– olvasható a Híradó.hu-n.

 

Az oroszok légicsapásokat és tüzérségi támadásokat hajtanak végre a siker érdekében.

 

Nemrégiben maga Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója közölte, hogy csapatai elfoglalták az ostromlott kelet-ukrajnai bahmuti városházát, és kitűzték az orosz nemzeti zászlót az épületre. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „a város nyugati kerületeiben még mindig összpontosul az ellenség”.

Lőszerhiány mindkét oldalon?

„Az orosz erők küszködnek az előrenyomulással Ukrajna egész területén” – idézte az ISW amerikai agytröszt Ivan Timocskót, az ukrán szárazföldi erők tartalékos tanácsának vezetőjét. Szerinte az oroszok nem hajtanak végre lényegi előrenyomulást, és a támadások üteme csökken vagy stagnál. Szakértők szerint az orosz csapatok a várt ukrán ellentámadásra készülhetnek, ám a legtöbb elemzés hozzáteszi, hogy mindkét fél komoly lőszerhiánnyal is küzdhet – ezt a tüzérségi lövegek használatának radikális visszaesése támasztja alá.

Borítókép: a légi felvételen füst száll fel egy égő épületből az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. március 26-án (Forrás: MTI/AP/Libkos)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.