Az orosz és az ukrán erők is spórolnak a lőszerrel – kifogytak vagy az ellentámadásra várnak?

„Az orosz erők küszködnek az előrenyomulással Ukrajna egész területén” – idézte az ISW amerikai agytröszt Ivan Timocskót, az ukrán szárazföldi erők tartalékos tanácsának vezetőjét. Szerinte az oroszok nem hajtanak végre lényegi előrenyomulást, és a támadások üteme csökken vagy stagnál. Szakértők szerint az orosz csapatok a várt ukrán ellentámadásra készülhetnek, ám a legtöbb elemzés hozzáteszi, hogy mindkét fél komoly lőszerhiánnyal is küzdhet – ezt a tüzérségi lövegek használatának radikális visszaesése támasztja alá.

Magyar Nemzet
2023. 04. 09. 18:15
Hatástalanított és régi orosz lőszerek hevernek a földön (Fotó:  MFA of Ukraine / babeluaofficial / Twitter)
Hatástalanított és régi orosz lőszerek hevernek a földön (Fotó: MFA of Ukraine / babeluaofficial / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Noha az orosz erők a teljes frontvonalon harcolnak, az offenzíva potenciálja tovább gyengül, az orosz támadóműveletek jelenleg az ukrán csapatok figyelemelterelésére és szétoszlatására összpontosítanak, az ellentámadásra számítva” – hívta fel a figyelmet Ivan Timocskó ukrán tiszt jelentésére az amerikai Hadtudományi Intézet (ISW) legfrissebb elemzése. Timocskó szerint továbbá az orosz erők „a fronton sehol sem tesznek lényegi előrehaladást, sőt a támadások üteme Bahmutnál és környékén is csökkent, máshol pedig stagnál.

Az orosz erők küszködnek az előrenyomulással Ukrajna egész területén

– foglalta össze.

Orosz források a támadások csökkenése kapcsán ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy az „orosz csapatok az ukrán ellentámadásra készülnek fel, és ahelyett hogy támadásba lendülnének, most az ukrán területszerző potenciált mérik fel”.

Az ISW Alekszander Hodakovszkijra, a Donyecki Népköztársaság (DNR) volt biztonsági miniszterére és a Vosztok zászlóalj jelenlegi parancsnokára hivatkozva azt fejtegeti, hogy mivel az orosz erők korábban nagy számban használtak tüzérségi támogatást a szárazföldi támadóképességeik, a gyenge célzási képességeik és a légierő elégtelen képességeinek ellensúlyozására, készlethiánytól szenvednek. Hodakovszkij szerint az oroszok „leállították a lőszerkiadást ott, ahol nincs aktív offenzív művelet”.

Az ISW hozzáteszi, hogy a támadóműveletek mindig sok tüzérségi lőszert igényelnek. 

Az orosz erők korábban tagadták, hogy készlethiánnyal küzdenének, sőt a lőszergyártás fokozásáról számoltak be.

A The Washington Post amerikai lap a minap pedig arról számolt be, hogy az oroszokhoz képest az ukrán erők harmadannyi lövedéket használhatnak.

A lap a pontosabb célzást és a priorizálást említi indokként.

Ugyanakkor az ukránok a lap szerint is „kritikus készlethiánnyal küzdenek”, például egy általuk bemutatott löveg már az elmúlt időszakban is csupán napi húsz-harminc lövedéket lőtt ki, ez most egy-kettőre vagy nullára redukálódott. Hozzáteszik: csupán mintegy tucat lőszerük maradt és a nyugati szövetségesek támogatására várnak.

Más források szerint az ukrán erők visszatartanak egy bizonyos mennyiségű lőszert, amely ugyan ellentámadásra nem elég, de a védelem fenntartására igen.

Egy névtelen ukrán katonai tisztviselőre hivatkozva – mint írják – Ukrajna korábban napi 7700 lövedéket lőtt ki, vagyis nagyjából hat másodpercenként egyet.

Az ISW forrásait megerősítve az ukrán katona hozzátette, hogy az oroszok is készlethiánnyal küszködnek, noha korábban ők mintegy háromszor annyit lőttek el, mint az ukránok.

Rob Lee, a Külpolitikai Kutatóintézet katonai elemzője szerint noha Ukrajna nyugati szövetségesei a tavaszi offenzíva előtt növelték a lőszerszállításokat – amelyek még láthatóan nem érkeztek meg –, a szállítások ősszel és télen tovább lassulhatnak.

A meleg idő beköszöntével a várakozások szerint az ukrán erők ellentámadásba lendülhetnek. Ám a lőszerhiány mellett – noha több nyugati szövetséges bejelentette, hogy egymillió lőszert biztosít Kijevnek egy év alatt – a korábban megígért harckocsik sem érkeztek meg maradéktalanul a háborúban álló országba. Egyes országok – mint Lengyelország vagy Szlovákia – a „győzelem érdekében” pedig több mint két tucat harci repülőt is Kijev rendelkezésére bocsátottak, ám ezek pontos szállításáról, karbantartásáról és ellátásáról már kevesebbett tudni. A tavaszra ígért ukrán ellentámadás egyelőre nem kezdődött meg.

 

Borítókép: Hatástalanított és régi orosz lőszerek hevernek a földön (Fotó: MFA of Ukraine/babeluaofficial/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.