Kiszivárgott: a Pentagonban tervezhetik az ukrán ellentámadást

Az ukrán haderő megerősítését célzó, titkos amerikai és NATO-terveket részletező dokumentumok jelentek meg a közösségi médiában. Washington tagadja, hogy köze lenne az ukrán ellentámadás megtervezéséhez.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 10:10
null
Bahmut, 2023. március 27. Ukrán katonák egy páncélozott személyszállító harcjármûvön a donyecki régióban fekvõ, ostromgyûrûben lévõ Bahmutban 2023. március 25-én. Bahmutot az ukrán védelmi erõk tartják ellenõrzésük alatt, míg az orosz egységek erõiket a környezõ települések irányában történõ támadó mûveletek végrehajtására összpontosítják. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kormányának magas rangú tisztviselői megerősítették, a héten olyan titkos háborús dokumentumok kerültek fel a közösségi média csatornáira, amelyek részletesen ismertetik az ukrán hadsereg megerősítésére vonatkozó titkos amerikai és NATO-tervezeteket az orosz csapatok ellen tervezett offenzíva előtt.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) vizsgálja, hogy ki állhatott a dokumentumok kiszivárogtatása mögött, amelyek a Twitteren és az Oroszországban elterjedt, több mint félmilliárd felhasználóval rendelkező Telegram nevű platformon láttak napvilágot.

Tudomásunk van a közösségi médiában megjelent bejegyzésekről szóló jelentésekről, és a minisztérium felülvizsgálja az ügyet

 – söpörte le a vádakat a Pentagonról a helyettes-sajtótitkár, Sabrina Singh.

A dokumentumok, amelyek öt hete készülhettek, nem tartalmaznak konkrét haditerveket arról, Ukrajna hogyan, mikor és hol kívánja megindítani az ellentámadást, amely amerikai tisztviselők szerint valószínűleg a következő hónapokban fog bekövetkezni. 

Az amerikai iratok betekintést nyújtanak ugyanakkor fegyverszállítási útvonalakba, az ukrán ellentámadásban résztvevő csapatok erősségeiről, és egyéb tervekről ahhoz, mire van szükség egy ellentámadás megindításához.

Olyan részleteket is felfednek továbbá, hogy az Egyesült Államokból Ukrajnába szállított HIMARS-rakétarendszerekkel milyen gyakran tudnak csapásokat végrehajtani az ukrán csapatok.

A New York Times amerikai napilap beszámolója szerint katonai elemzők úgy vélik, mindez Moszkva dezinformációs kampányának része. Szerintük ugyanis a napvilágot látott amerikai dokumentumokat módosították az eredeti verziókhoz képest, túlbecsülve az ukrán háborús halottak számát és alulbecsülve az elesett orosz katonákét.

Azt még egyelőre nem tudták megállapítani a szakértők, hogy a kiszivárgott információnak milyen hatásai lesznek a harcokra. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka március végén helyezett kilátásba egy lehetséges ellentámadást az orosz veszteségekre hivatkozva. 

 

Borítókép: Ukrán katonák egy páncélozott személyszállító harcjárművön a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 25-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.