A megígért harckocsik töredéke érkezett meg Ukrajnába

„A tankok személyzetükkel együtt hamuvá fognak égni” – fogalmazott a Pentagon korábbi munkatársa a nyugati segítségről.

Magyar Nemzet
Forrás: TASZSZ2023. 04. 04. 12:08
null
Biedrusko, 2022. december 23. Az Egyesült Államoktól nemrégiben vásárolt Abrams harckocsik sorakoznak a Poznan megyei Biedrusko kiképzõközpontjában 2022. december 23-án. Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttmûködési Ügynökség (DSCA) december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta 116 darab M1A1 Abrams típusú harckocsi és járulékos felszerelése eladását Lengyelországnak mintegy 3,75 milliárd dollár (közel 1414 milliárd forint) értékben. Az M1A1 a Lengyelország által korábban rendelt 250 darab M1A2 SEPv3 Abrams régebbi verziója, és az Ukrajnát tankszállítmányokkal támogató lengyel szárazföldi haderõ nehézfegyverzetében keletkezett hiányt hivatott pótolni. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk Fotó: Jakub Kaczmarczyk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TASZSZ orosz hírügynökség a hivatalos kimutatásokra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna a nyugati szövetségeseitől 57 harckocsit kapott április elejéig „a megígért” 293 helyett. Ez azt jelenti, hogy eddig a Kijevnek ígért tankok 19 százaléka érkezett meg mindösszesen.

 

Ki késlekedik?

Németország januárban tizennégy Leopard 2A6 harckocsi küldését jelentette be, februárban további négyet. Ukrajna ezeket már megkapta

 – közölte Olaf Scholz német kancellár a múlt héten. Ám ezek mellett Berlin 178 Leopard 1A5 harckocsi szállítását is kilátásba helyezte, amelyeket Dániával és Hollandiával közösen terveznek leszállítani.

Norvégia nyolc harckocsit, Portugália pedig hármat küldött Ukrajnába. Lengyelország 14 Leopard 2A4 harckocsi átadását jelentette be. Ezek közül négyet február végén, a többit 2023 márciusának elején szállították le.

Az Egyesült Királyság 14 Challenger 2 harckocsi átadási szándékát jelezte, míg Franciaország, az Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország is tervezi tankok küldését.

A legnagyobb tételt ezek közül az Egyesült Államok adja, Washington az év elején ugyanis 31 M1A2 Abrams harckocsi átadását jelentette be Ukrajnának.

Csakhogy az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) március végi jelentése szerint a megígért tankok küldésére egy évre lenne szükség (hiszen azokat úgy kell átalakítani, hogy a gyorsított kiképzést kapó ukrán hadsereg katonái hatékonyan tudják vezetni őket, de ha az oroszok kezére kerülnének, akkor ne szerezzék meg a technikai tudás egészét – a szerk.).

Washington ezért M1A1 Abrams tankokat küld majd a modernebb változatok helyett, ám ezek már felújított állapotban a raktárakban várakoznak. Noha a Pentagon szerint így is csak ősszel várható Ukrajnába érkezésük.

Beszámolók szerint azonban Kijevnek ennél már hamarabb szüksége lenne a harckocsikra, ugyanis a csapadékos időszakot követően – tavasz végén, nyár elején – ellentámadásra készülnek az oroszok ellen.

Az amerikai „lassúság” az európai szövetségeseknek azért lehet bosszantó, mert – a híresztelések szerint – csak úgy vállalták a harckocsik küldését, hogy azt Washington is megerősítette – terveik szerint mindezt azért, hogy „ne egyedül kerüljenek szembe Moszkvával”.

A harckocsik kapcsán a Pentagon egy korábbi alkalmazottja, Stephen Brian egy szakportálon arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte „az Ukrajnába küldött tankok személyzetükkel együtt hamuvá fognak égni”.

Hozzátette: Az oroszok felkészültek ellenük. A szakértő a harckocsik nagy tömegét, a dinamikus védelem hiányát és a páncélzat gyengeségét emelte ki a problémák közül.

Borítókép: Az Egyesült Államoktól nemrégiben vásárolt Abrams harckocsik sorakoznak a Poznan megyei Biedrusko kiképzőközpontjában Lengyelországban 2022. december 23-án (Forrás: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.