Negyvenezer önkéntessel készül Kijev az ellentámadásra

Új, önkéntesekből álló alakulatokat hoz létre Kijev, melyek feladata az ukrán ellentámadás segítése lesz. A február óta tartó toborzás eredményeképp nyolc brigádot állítanak fel, amelyben negyvenezer harcos fogja támogatni a reguláris haderőt az oroszok visszaszorításában.

2023. 04. 06. 4:50
null
Herszon, 2022. november 9. Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én. MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk Fotó: Sztaniszlav Kozliuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenezer harcossal készül Ukrajna a régóta beharangozott, azonban az időjárási viszonyok miatt egyelőre elmaradó ellentámadásra − számolt be a Reuters hírügynökség. A kezdeményezés részeként nyolc új „vihar brigádot” hoznak létre, amelyeknek kifejezetten az ellentámadás segítése lesz a feladata. 

Ennek érdekében az elmúlt hónapokban erőteljes toborzási kampányba kezdtek, óriásplakátokon, a közösségi médián keresztül próbálták megszólítani az önként harcba vágyókat, úgy tűnik, hogy nagy sikerrel.

Az új alakulatok a reguláris haderővel karöltve fogják segíteni az ellentámadást, elnevezésük egészen változatos: Hurrikán, Spárta, Düh − csak néhány példa a sok közül. Igor Klimenko ukrán belügyminiszter a Reutersnek nyilatkozva elmondta, Ukrajna még mindig jelentős mozgósítási potenciállal rendelkezik, az újoncok között pedig nők, katonai tapasztalattal nem rendelkezők, volt rendőrök és katonák is találhatók. 

Az a céljuk, hogy felszabadítsák Ukrajnát

− húzta alá Klimenko, utalva az önkéntesekre. Elmondása szerint a toborzási kampányt még februárban indították el, a tapasztalattal egyáltalán nem rendelkezők számára körülbelül négy hónap a kiképzési idő, az exrendőröknél és korábbi katonáknál ez mintegy két hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt elsajátítják többek közt a drónok kezelését, vagy éppen a sérült bajtársak kimenekítését a harctérről. 

Folyamatosan zajlik a kiképzés, amíg nem kapjuk meg a parancsot a támadásra

− magyarázta az egyik új alakulat vezetője.

Hogy mikor és hogyan indul meg az ukrán ellentámadás, az még kérdéses. Egy elhamarkodott offenzíva visszafele is elsülhet, rengeteg harcost veszíthet Kijev, amely a nyugati szövetségesek támogatására is negatív hatással lehet. 

Az ukrán ellentámadásnak két előfeltétele van: az egyik az időjárási viszonyok javulása, a másik pedig az, hogy minél több nyugati hadi eszközt szállítsanak a frontra

fogalmazott még korábban lapunknak Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő szerint éppen ezért május-június környékén lehet számítani nagyobb lélegzetvételű offenzívára, mindkét fél részéről.

Borítókép: Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.