Továbbra is nemzetbiztonsági kockázatnak minősítik Jack Teixeirát

„Úgy tűnt, erőfeszítései arra irányultak, hogy késleltessék vagy megakadályozzák a nyomozást” – állítja az ügyészség.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 04. 27. 10:00
null
Washington, 2023. április 14. A minõsített amerikai katonai iratok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira elleni bûnügyi feljelentést és õrizetbevételét támogató vallomás részlete Washingtonban 2023. április 14-én. Ezen a napon elõzetesen meghallgatták a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisa hírszerzõ egységének 21 éves katonáját a bostoni szövetségi bíróságon. MTI/AP/Jon Elswick Fotó: Jon Elswick Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai szövetségi ügyészek szerint Jack Teixeira, a titkos védelmi információk kiszivárogtatásával vádolt katona még mindig hozzáférhet titkos anyagokhoz. Az ügyészség azt kéri, hogy a fiatal férfi a tárgyalásra várva maradjon börtönben, mivel „komoly szökési kockázat” áll fenn. A 21 éves fiatalembernek ma kell megjelennie a bírósági meghallgatáson.

A nyomozók még mindig azon dolgoznak, hogy kiderítsék, hogyan szivároghatott ki – állítólag Teixeira által –  több mint száz oldalnyi titkos dokumentum, amely érzékeny információkat tartalmazott az Egyesült Államok szövetségeseiről és az ukrajnai háborúról.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Jack Teixeirát, a Massachusetts-i Légi Nemzeti Gárda tagját azzal vádolja az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hogy az elmúlt hónapokban titkos katonai dokumentumokat osztott meg az interneten. Teixeira informatikusként dolgozott a 102. hírszerzési támogató századnál a Nemzeti Gárdánál.

Az ügynökség közölte, hogy Teixeira 2021 óta „szigorúan titkos” biztonsági felhatalmazással rendelkezett, és „élethosszig tartó, kötelező érvényű titoktartási megállapodás” aláírására készült az amerikai légierőnél.

Noha Joe Biden amerikai elnök szerint semmi sem szivárgott ki nagy jelentőségű dokumentumokból, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby arra figyelmeztetett: nem lehet tudni, hogy még mi kerülhet nyilvánosságra. 

A kémkedési törvényre hivatkozva a fiatal férfi akár 15 év börtönbüntetést is kaphat.

„Az alperes által hozzáférhetővé tett anyagok jellege – amelyek közül még nem mindegyik került nyilvánosságra – alkalmas arra, hogy további súlyos károkat okozzon az Egyesült Államok nemzetbiztonságának” – indokolta a vád a nemzetbiztonsági kockázatot.

Sőt, az amerikai légierő közlése szerint Teixeira egységének két parancsnokát a vizsgálat lefolytatásáig „szabadságolták”. A BBC szerint Teixeira egységének további tagjait is felfüggeszthetik a munka alól a vizsgálat lezárultáig.

Az ügyészek hozzátették, Teixeira „eddigi akadályozó és megtévesztő cselekedetei súlyosbítják a szökés és a veszélyesség kockázatát” – utalva arra, hogy letartóztatásakor egy tabletet, laptopot és Xbox játékkonzolt találtak az otthonában összetörve.

Úgy tűnt, erőfeszítései arra irányultak, hogy késleltessék vagy megakadályozzák a nyomozást

– tették hozzá.

Borítókép: A minősített amerikai katonai iratok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira elleni bűnügyi feljelentést és őrizetbevételét támogató vallomás részlete Washingtonban 2023. április 14-én. Ezen a napon előzetesen meghallgatták a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisa hírszerző egységének 21 éves katonáját a bostoni szövetségi bíróságon (Forrás: MTI/AP/Jon Elswick)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.