Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Amerikai tiszti főorvos: védeni kell a gyerekek mentális egészségét a közösségi médiától

Az informatikai vállalatok és a törvényhozók azonnali fellépését szorgalmazta kedden Vivek Murthy, az Egyesült Államok tiszti főorvosa a gyerekek és a kamaszok közösségi médiával kapcsolatos mentális egészségének megóvása érdekeben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 21:02
Social,Media,Addiction,Boy,Hiding,Under,The,Blanket,At,Night
2113902452 Fotó: InFocus.ee Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi média és a politikai döntéshozók elégtelen fellépése miatt a szülők és a fiatalok viselik továbbra is a legnagyobb terhet a közösségi platformokon – az Instagramon, a TikTokon vagy a Snapchaten – való navigálásban, gyakran kártékony és titokzatos algoritmusok, a függőséget kialakító alkalmazások és a szélsőséges és nem megfelelő tartalmak világában.

„A gyerekeink és serdülőink nem várhatnak évekig, amíg teljes egészében megismerjük a közösségi média összes hatását”

– írta Vivek Murthy kedden közzétett ajánlásaiban.

A fiataloknak azt javasolja, kérjenek segítséget megbízható baráttól vagy felnőttől. Tanulmányozásra ajánlja az amerikai gyermekgyógyászok akadémiájának (American Academy of Pediatrics) közösségi médiára vonatkozó iránymutatását.

A szakember határok felállítását tanácsolja: szüneteltessék a telefonok, tabletek, számítógépek használatát legalább egy órával a lefekvés előtt, valamint éjszaka az elegendő alvás érdekében. Tartsanak eszközmentes étkezéseket és személyes találkozókat a társas kapcsolatok és a beszélgetések elősegítésére érdekében. Részesítsék előnyben a személyes érintkezést, és tekintsék napi elsődleges feladatnak a technikamentes interakciót.

Legyenek óvatosak azzal kapcsolatban, amit megosztanak, a személyes információk értékesek. Válogassák meg, mit posztolnak a közösségi hálóra, mit osztanak meg és kitől, miután ez a legtöbbször nyilvános és állandó jelleggel tárolható. Ha nem biztosak abban, hogy valamit ki lehet-e posztolni, inkább ne tegyék.

Ne tartsák titokban, ha zaklatás vagy visszaélés áldozatai lesznek: mondják el legalább egy embernek, akiben megbíznak, közeli barátnak, családtagnak, tanácsadónak vagy tanárnak, akik így segíteni tudnak, illetve hozzájárulhatnak a történtek feldolgozásához.

A szülők és gondviselők számára családi médiaterv kidolgozását javasolja az ajánlások szerzője. Ebben szerepelhetnek a családon belüli nyitott beszélgetések és médiahasználati szabályok, valamint olyan kérdések, mint a képernyő előtt töltött idő kiegyensúlyozása, a tartalmak korlátozása és a személyes információk közzétételének kerülése.

A szülők tanúsítsanak felelős magatartást: szolgáljanak példaként a felelős és egészséges médiafelhasználásra, így korlátozzák a saját közösségimédia-használatukat, viselkedjenek bölcsen a közösségimédia-felhasználói szokásaik kialakításában (például a gyerekeikről szóló információk és tartalmak megosztásában).

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.