Az ügyészek rácsok mögött tartanák a szivárogtatót

A vád szerint nem lehet a tárgyalásig szabadlábra helyezni Jack Teixeirát. Az FBI ügynökei áprilisban tartóztatták le a Légi Nemzeti Gárdában szolgáló fiatalembert, aki egy massachusettsi katonai bázis informatikai szakembereként dolgozott, és a vád szerint arra használta fel a szigorúan titkos dokumentumokhoz való hozzáférését, hogy amerikai hírszerzési értékeléseket és más bizalmas adatokat tegyen közzé. Ügye aggodalmat keltett az ügyészek körében, akik azt állítják, hogy Teixeira tevékenységére már korábban felfigyeltek a munkatársai.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post2023. 05. 18. 7:33
null
Washington, 2023. április 14. A minõsített amerikai katonai iratok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira elleni bûnügyi feljelentést és õrizetbevételét támogató vallomás részlete Washingtonban 2023. április 14-én. Ezen a napon elõzetesen meghallgatták a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisa hírszerzõ egységének 21 éves katonáját a bostoni szövetségi bíróságon. MTI/AP/Jon Elswick Fotó: Jon Elswick Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teixeira várhatóan pénteken jelenik meg a bíróságon, ahol az előzetes letartoztatás meghosszabbításáról döntenek. Az ügyészek szerint Teixeira „nemzetbiztonsági és közbiztonsági kockázatok” miatt nem engedhető szabadon. A vádlott állítólag egy csoportban mintegy 150 felhasználóval osztott meg titkos információkat a Discord csevegőplatformon. A csoport tagjai között külföldiek is voltak. Teixeirának ügyvédei szerint nem állt szándékában széles körben terjeszteni a titkos adatokat, ennek azonban az eddig feltárt bizonyítékok ellentmondanak, írja a The Washington Post.

 

Az ügyészek szerint igyekezett eltüntetni tettének nyomait és hallgatásra kérte az ügyben érintett ismerőseit. A vád szerint az is a szabadon bocsátása ellen szól, hogy nagy a kockázata annak, hogy egy külföldi állam esetleg beszervezi. A védelem „illuzórikusnak” nevezte ezt az érvet.

A bírósági beadványokból származó további információk azt mutatják, hogy Teixeira tudatosan megsértette a minősített dokumentumokra vonatkozó szabályokat. A jelentések szerint kollégái felfigyeltek rá, hogy a korábbi figyelmeztetések ellenére munkaideje alatt jegyzeteket készített érzékeny hírszerzési információkról, és a munkájához nem kapcsolódó, érzékeny tartalmú dokumentumokat nézegetett.

Teixeira ellen jelenleg két vádpontban folyik eljárás: nemzetvédelmi információk birtoklása és továbbítása, valamint minősített dokumentumok szándékos birtoklása. Ezekért akár 25 év börtönbüntetést is kaphat, és a nyomozás előrehaladtával további vádakat is felhozhatnak ellene.

Borítókép: A minősített amerikai katonai iratok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira elleni bűnügyi feljelentést és őrizetbevételét támogató vallomás részlete Washingtonban 2023. április 14-én. (Fotó: MTI/AP/Jon Elswick)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.