Ilyen büntetés várhat a Pentagonból anyagokat szivárogtató katonára

Akár halálra is ítélhetik az Egyesült Államok védelmi minisztériumából az ukrajnai háborúra vonatkozó jelentéseket és iratokat kiszivárogtató Jack Teixeirát, az amerikai légierő katonáját. A végső ítélet az okozott károk teljes felmérését követően fog megszületni, de az biztos, hogy jelentős pénzbüntetés is részét képezi majd. Joe Biden demokrata elnök szerint nem szivárogtak ki jelentős információk, azonban nem lehet tudni, vannak-e még nem publikált anyagok. Abban több szakértő is egyetért, hogy körülményektől függetlenül egyértelmű Jack Teixeira bűnössége.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 04. 15. 12:15
null
Washington, 2023. április 14. A minõsített amerikai katonai iratok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira elleni bûnügyi feljelentést és õrizetbevételét támogató vallomás részlete Washingtonban 2023. április 14-én. Ezen a napon elõzetesen meghallgatták a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisa hírszerzõ egységének 21 éves katonáját a bostoni szövetségi bíróságon. MTI/AP/Jon Elswick Fotó: Jon Elswick Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pentagon-aktákat kiszivárogtató Jack Teixeira hosszú börtönbüntetéssel és súlyos pénzbírsággal néz szembe bűntettéért, de az ítélet a kiszivárgott információk jellegétől függ. Az egyesült államokbeli Fox News hírportálnak nyilatkozó szakértő szerint az is fontos kérdés lesz, hogy a vádemelés pontosan milyen tényállást jelöl meg.

Ha egyszerre 50 dokumentumot töltött le, akkor vádat emelhetnek ellene 50 dokumentum megszerzése miatt, vagy 50 különböző vádpontban is eljárhatnak illetéktelen hozzáférés és megszerzés miatt

– mondta Cully Stimson, a Heritage Foundation vezető jogi munkatársa és volt haditengerészeti katonai ügyész. „Van egyfajta művészet abban, hogy hogyan emelünk vádat ezekkel a dolgokkal kapcsolatban” – tette hozzá.

 

Minden a kiszivárgott információk jellegétől és a szivárogtatás hatásától függ

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) ügynökei csütörtökön tartóztatták le Teixeirát, a Massachusetts-i Légi Nemzeti Gárda tagját Massachusetts állambeli otthonában, az elmúlt hónapokban az interneten kiszivárgott titkos dokumentumokkal kapcsolatban.

Joe Biden elnök szerint semmi sem szivárgott ki, ami nagy jelentőségű lenne, de a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby szerdán figyelmeztetett: „Nem tudjuk, hogy ez az egyén vagy egyének még mit birtokolhatnak és mit hozhatnak még nyilvánosságra”.

Az ügyészek pénteken nemzetvédelmi információk jogosulatlan megőrzésével és továbbításával, valamint minősített dokumentumok szándékos megőrzésével vádolták Teixeirát. Nem tett beismerő vallomást, és elrendelték az őrizetbe vételét az április 19-ére, szerdára kitűzött meghallgatásig – közölte a Massachusetts körzetéért felelős amerikai ügyészség.

Merrick Garland főügyész az 1917-es kémkedési törvényre hivatkozva arról beszélt, akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható: az első vádpontban tíz, a másodikért öt évet szabhatnak ki az elkövetőre.

A bizonyítékok annyira egyértelműek lehetnek, hogy a Pentagon-aktákat kiszivárogtató Jack Teixeira bűnössége csak idő kérdése, de büntetésének mértéke attól függ, hogy a kiszivárogtatás mennyire bizonyult károsnak. Az ügyben tehát még a halálbüntetés sem kizárható.

„A szövetségi jogban minden attól függ, hogy milyen a vád, és attól függ, hogy mit találnak a bizonyítékok elemzése során. Ha például kiderülne, hogy a nyilvánosságra hozatal személyek halálát okozta, és ez előre látható volt, akkor el tudok képzelni egy feltételes forgatókönyvet, amelyben a kormány halálbüntetést kér” – mondta Cully Stimson.

 

A károkozás mértéke mindenképpen hatalmas

Rebekah Koffler, a Védelmi Hírszerző Ügynökség volt tisztje a Fox News megkeresésére azt mondta, súlyosbító körülmény lesz, hogy a nyilvánosságra hozott információk romboló hatással lehetnek az ország hírszerzési képességére.

Évekig tart olyan emberi forrásokat toborozni, akik hajlandóak elárulni a hazájukat, és ellopni az országuk kormányának titkait, hogy azokat az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássák

– magyarázta. – Évekbe és dollármilliárdokba kerül feltérképezni az ellenséges (vagy szövetséges) hálózatokhoz és rendszerekhez való hozzáférést, hogy beavatkozhassunk a kommunikációjukba – mondta Koffler.

– Most ezeknek a csatornáknak egy részét le kell zárniuk, mivel a szivárogtatás miatt használhatatlanná váltak az amerikai hírszerző ügynökségek számára. Ráadásul hatalmas mennyiségű adófizetői pénz fog így kárba veszni – tette hozzá. 

Összességében ennek a kiszivárogtatásnak a hatása katasztrofális

– foglalta össze Koffler.

Mindezek alapján Teixeira bűnössége szinte nem is lehet kérdés, szakértők szerint elképzelhető, hogy a vádlott védelme a megegyezést szorgalmazza majd egy vádalkuban a pereskedés helyett.

 

Borítókép: A minősített amerikai katonai iratok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira elleni bűnügyi feljelentést és őrizetbevételét támogató vallomás részlete Washingtonban 2023. április 14-én. Ezen a napon előzetesen meghallgatták a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisa hírszerző egységének 21 éves katonáját a bostoni szövetségi bíróságon. (Fotó: MTI/AP/Jon Elswick)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.