A Pentagon komoly nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a titkosított dokumentumok szivárogtatását

A Pentagon illetékese közölte, hogy összegzik a dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos károkat, emellett külön csoport alakult az információk összegzésére, valamint annak áttekintésére, hogy kinek volt hozzáfése a kikerült adatokhoz. Az ügyben nyomozást indított az amerikai igazságügyi minisztérium.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI, BBC2023. 04. 11. 6:44
null
Bahmut, 2023. március 9. Ukrán katonák orosz állásokat készülnek aknavetõvel lõni a donyecki régióban fekvõ, ostromgyûrûben lévõ Bahmutban 2023. március 8-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon súlyos kockázatot jelent az amerikai nemzetbiztonságra a fokozottan minősített katonai dokumentumok kiszivárogtatása – közölte a védelmi minisztérium vezető szóvivője hétfőn az üggyel kapcsolatban, amelyről múlt héten az amerikai sajtó számolt be elsőként.

Chris Meagher elmondta, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy csökkentsék az eset okozta károkat – számolt be róla a BBC.

Hozzátette, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter is csak múlt csütörtökön értesült arról, hogy több közösségimédia-oldalon számos titkos dokumentum jelent meg, amelyek amerikai katonai terveket és cselekményeket részleteztek többi között Ukrajnát illetően, de más országokkal kapcsolatban is.

Lépéseket tettünk annak érdekében, hogy közelebbről megvizsgáljuk, hogyan és kinek terjesztik az ilyen típusú információkat

– emelte ki Chris Meagher.

Az ügyben nyomozást indított az amerikai igazságügyi minisztérium. A feltételezések szerint a dokumentumok egy része már azelőtt terjedt egy zárt internetes fórumon, hogy nyilvánosan elérhetővé vált a közösségi médiumokon.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy 

egyelőre nem tudják, ki áll a kiszivárogtatás mögött, és azt sem, hogy milyen célból történt. 

Emellett lehetnek további kikerült dokumentumok azokon kívül, amelyek már az amerikai kormány tudomására jutottak.

A külügyminisztérium szóvivője, Vedant Patel leszögezte, hogy az Egyesült Államok tisztségviselői magas szinten egyeztetnek a partnerek és szövetségesek képviselőivel az ügyről.

A Twitter és a Telegram közösségi oldalakon megjelent dokumentumokról csütörtökön elsőként beszámoló The New York Timesnak nyilatkozó katonai szakértők korábban azt mondták, hogy a nyilvánosságra hozott iratokban szereplő adatok egy részét nagy valószínűséggel megváltoztatták, többi között az ukrajnai emberveszteségről szóló számokat.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal főtanácsadója szerint a kiszivárogtatás mögött Oroszország áll, de a megjelent adatoknak semmi közük Ukrajna valós terveihez.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy reagált, hogy Oroszországnak semmi kétsége nincs afelől, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetett és közvetlen módon beavatkozik Ukrajna és Oroszország konfliktusába, és a beavatkozás mértéke egyre növekszik.

Borítókép: Ukrán katonák orosz állásokat készülnek aknavetővel lőni a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 8-án (Forrás: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.