Célkeresztben Joe Biden egészségügyi állapota

Az amerikai elnök nyilvános szereplései során vétett „bakijai” miatt egyre többen gondolják úgy, hogy idős kora miatt nem kellene újraindulnia az elnökségért. Joe Biden szerint jól van és életkorát is figyelembe vette indulása során. Másokat mindemellett az is aggaszt, hogyha Biden nem tudná befejezni ciklusát, akkor Kamala Harris lenne az elnök.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 18:05
null
US-POLITICS-BIDEN-DEPARTURE Fotó: JIM WATSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regnáló amerikai elnök tervei szerint 86 éves koráig maradna hivatalban, ám nyilvános szerepléseinél tapasztalható feledékenysége, botladozásai és tévesztései miatt egyre többen vélik úgy, hogy túl idős már az elnökséghez.

Amióta Joe Biden elindította 2024-es elnökválasztási kampányát öt nyilvános rendezvényből négyen problémái akadtak.

Az egyik eseményen elrontotta egy kosárlabdázó nevét, majd máskor nem tudta kiejteni egy díj címét, vagy elfelejtette, hogy tíz nappal korábban Írországban járt.

A szakértők között nincs egyetértés abban, hogy az elnök kognitív, mentális állapota milyen állapotban van, egyesek szerint szokatlan megjegyzései és merev járása a kognitív zavarok jeleit mutatják, míg mások szerint az elnök nem mutatja Alzheimer-kór vagy a demencia jeleit.

Joe Biden legfrissebb orvosi vizsgálata ugyan azt állapította meg, hogy az elnök fizikailag egészséges, ám az nem derült ki, hogy vizsgálatok a mentális egészségére is kitértek volna.

A Fehér Ház és Biden elnök félresöpörte az életkoráról szóló híreket.

„Az életkoromat is alaposan körbejártam, mielőtt úgy döntöttem, hogy újra elindulok” – fogalmazott a múlt héten Biden elnök.

Andrew Bates, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára szerint pedig mindez csak politikai támadás a republikánusok részéről, amely már eddig is hatástalannak bizonyult.

Azonban egyesek szerint a demokraták is tudják, hogy valami nem stimmel, Mark Knolle, a CBS News amerikai hírcsatorna korábbi fehér házi tudósítója által végzett összeállítás szerint, február elejéig Joe Biden 33 interjút adott. Ezzel szemben ciklusuk ugyanezen szakaszában Donald Trump korábbi republikánus elnök 147-et, Barack Obama korábbi demokrata elnök pedig 273-at.

 „Biden stábjának meg kellene nyugtatnia az amerikai népet egy nyitott kérdésekkel tarkított adásba való szerepléssel, de azzal nagy kockázatot vállalnának” – fejtegette Robert Rowland, a Kansasi Egyetem politikai retorika professzora a The Washington Times amerikai lapnak.

Az NBC News amerikai hírcsatorna múlt havi felmérése szerint a választókorúak hetven százaléka szerint Bidennek nem kellene újraindulnia – igaz a felmérés a hivatalos bejelentés előtt született. Arra a kérdésre, hogy ebben az életkor is szerepet játszik-e, 69 százalék válaszolt igennel. Más közvélemény-kutatások hasonló eredményre jutottak.

További aggodalmakat okoz, hogyha Joe Biden nem tudná befejezni a ciklusát, akkor Kamala Harris lenne az elnök, ám az ő elutasítottsága kifejezetten magas.

Kamala Harris senkit sem nyűgözött le, de a pártnak mégis ki kell tartania mellette, ám ez nem tesz jót az arizonai, wisconsini, pennsylvaniai és georgiai ingadozó államokban, ahol néhány szavazat is döntő lehet

– vélekedett Rowland.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az elnöki repülőgépre való felszállás előtt, 2023. 03. 13-án. (Fotó: Jim WATSON / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.