Hallgasson el, oké? – reagált Joe Biden a kínos kérdésre + videó

Az amerikai elnök szerint addig van sajtó- és szólásszabadság, amíg nem merülnek fel a kényes témák.

Magyar Nemzet
2023. 05. 21. 10:59
President Biden Delivers Remarks On 2024 Budget Plan In Philadelphia
US-PRESIDENT-BIDEN-DELIVERS-REMARKS-ON-2024-BUDGET-PLAN-IN-PHILA Fotó: CHIP SOMODEVILLA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden jelenleg Japánban tartózkodik, ahol részt vesz a világ hét legfejlettebb iparosodott országát tömörítő G7-csoport csúcstalálkozóján. Az Egyesült Államok elnöke azonban nem szakított a szokásaival és a bölcs monológok helyett azzal került be ismét a híradásokba világszerte, hogy elcsitított egy újságírót, aki neki nem tetsző kérdéseket akart feltenni

A rövid, de feszült pillanatra azután került sor, hogy Joe Biden Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel egyeztetett, egy újságíró az amerikai pénzügyi adósságokról kérdezte az elnököt, majd egy másik is feltett volna egy kérdést, mire ingerülten annyit mondott:

Hallgasson el, oké?

A szituáció olyan kínosra sikeredett, hogy az ausztrál miniszterelnök szórakozottan eleresztett egy apró kuncogást a sajtótájékoztató közben. A demokrata elnök kritikusai ellepték a Twittert és élesen bírálták a jelenet miatt. Többek között azt rótták fel az elnöknek, hogy ha elődje, a republikánus Donald Trump tett volna hasonlót, akkor már világraszóló botrány lenne az ügyből.

Joe Biden egyébként korábban saját maga vallotta be, hogy nem szeret újságírói kérdésekre válaszolni.  A The Washington Post nemrégiben külön cikkben írt Biden és a média viszonyáról. Mint írják, az amerikai nép és a szabad sajtó válaszokat szeretne hallani, ezekhez pedig nem kell más országok vezetőinek is jelen lenni.

A washingtoni napilap felidézte a fehér házi tudósítók legutóbbi vacsoráját is, amelyen Biden még viccelődött is azzal, milyen ritkán válaszol újságírói kérdésekre. Mint fogalmazott: 

Sok szempontból ez a vacsora összefoglalja az első két hivatali évemet. Tíz percig beszélek, nem válaszolok kérdésekre, majd vidáman elmegyek.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a 2024-es pénzügyi évre javasolt szövetségi költségvetéséről beszél a Finishing Trades Institute-ban tartott rendezvényen 2023. március 9-én Philadelphiában, Pennsylvaniában (Fotó: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.