A Fehér Ház ismét menekül a kínos kérdések elől

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára a keddi sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó kommentálni John Durham különleges ügyész jelentését, amely szerint a Donald Trump elleni vizsgálat elindításakor politikai szempontokat is figyelembe vett az FBI.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 7:31
Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője (Fotó: EPA/Michael Reynolds)
Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője (Fotó: EPA/Michael Reynolds)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn nyilvánosságra hozott háromszáz oldalas, Trump oroszokkal való állítólagos összejátszásának FBI-vizsgálatáról készült jelentés bírálta az FBI-t és az igazságügyi minisztériumot. Újabb vádemelést ugyan nem javasolt, de megállapította, hogy az FBI mulasztott, és szem elől tévesztette a törvény iránti hűség szigorú előírását, amikor a Donald Trump elleni vizsgálat elindításakor politikai szempontokat is figyelembe vett.

Amikor a Fehér Ház reakciójáról és arról kérdezték, hogy az elnök egyetért-e azzal, hogy az FBI-nál változásokra van szükség, Jean-Pierre azzal hárított, hogy a kérdés az igazságügyi minisztériumra tartozik, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. A kormányzat hisz a független igazságügyi minisztériumban, hangsúlyozta a szóvivő, ami érdekes kontrasztban áll az elnök fiával kapcsolatos vizsgálatok legfrissebb fejleményeivel.

Karine Jean-Pierre nem véletlenül nem hajlandó kommentálni a jelentést, hiszen még jóval szóvivői kinevezése előtt az egyik legnagyobb szószólója volt a közösségi médiában annak, hogy Trump összejátszik az oroszokkal. Az ezzel kapcsolatos posztjait többen felidézték.

„Nem meglepő, hogy KJP elmenekült a pódiumról… Bűnös az »Oroszország, Oroszország, Oroszország« ostobaság erőltetésében” − írta  Ted Cruz szenátor kommunikációs tanácsadója, Steve Guest. Az általa idézett posztokban Jean-Pierre többek között „hamis elnöknek” nevezte Trumpot.

Jean-Pierre hozzáállása a sajtóhoz nem egyedi a Fehér Házban, sőt inkább ez tűnik a sztenderd eljárásnak. Biden elnök például igyekszik kerülni a sajtótájékoztatókat.

A The Washington Post nemrégiben külön cikkben írt Biden és a média viszonyáról. Emlékeztetnek, Biden idén még egyetlen önálló sajtótájékoztatót sem tartott, kizárólag akkor állt ki az újságírók elé, ha más is volt vele. Mint írják, az amerikai nép és a szabad sajtó válaszokat szeretne hallani, ezekhez pedig nem kell más országok vezetőinek is jelen lenni.

A washingtoni napilap felidézte a fehér házi tudósítók legutóbbi vacsoráját is, amelyen Biden viccelődött is azzal, milyen ritkán válaszol újságírói kérdésekre. Mint fogalmazott: „Sok szempontból ez a vacsora összefoglalja az első két hivatali évemet. Tíz percig beszélek, nem válaszolok kérdésekre, majd vidáman elmegyek.”

 

Borítókép: Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője (Fotó: EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.