Kiderült, mi lesz a munkácsi várból eltávolított turulszobor sorsa

Az emlékmű súlyosan megsérült, mikor tavaly jogtalanul lefűrészelték a vár bástyájáról.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 12:43
Munkács, Turul
Munkács, Turul Fotó: Fotó: Fotó: Bereczky Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkács történetéről szóló állandó kiállítás nyílik a munkácsi várban – számolt be Andrij Baloga, a város polgármesterének hétfői Telegram-bejegyzésére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar hetilap. A lap értesülései szerint a munkácsi városvezetés ennek a tárlatnak keretében tervezi kiállítani többek közt a tavaly októberben a munkácsi vár bástyájáról jogtalanul eltávolított Turul-emlékművet. A lap hozzátette: a szakszerűtlen eltávolítás következtében a turulszobor súlyosan megsérült.

A Munkácsi Városi Tanács október 13-án elrendelte, hogy a váron cseréljék le a turulmadarat ábrázoló szobrot az ukrán állami címerre. Az eltávolításra még aznap sor került, másfél héttel később pedig felavatták az ukrán címert, ám tavaly ősz óta semmit nem lehetett tudni az emlékmű hollétéről és pontos állapotáról.

Andrij Baloga arról is beszámolt, tervek szerint a kiállítás több teremben, összesen 150 négyzetméteren nyílik majd meg. A magyarellenes akcióiról elhíresült polgármester ismertette, még folynak a munkálatok, a projekt kezdeti szakaszban van, ám a kiállítás anyagát illetően már folynak a konzultációk szakemberek bevonásával.

A munkácsi várról eltávolított turulszobor ügye hatalmas botrányt okozott, melynek végére máig nem került pont, sőt folyamatosan napirenden van. A Kárpáti Igaz Szó felidézte, március végén Pákh Imre magyar származású amerikai üzletember és műgyűjtő beperelte a munkácsi városvezetést az emlékmű törvénytelen és barbár ledöntése miatt. A lap kiemelte, az ügyet egyetlen helyi jogász sem vállalta, ezért Pákh Imre – aki maga is részt vett a szobor 2008-as felállításában – egy Munkácstól több száz kilométerre praktizáló ukrán ügyvédet kért fel, hogy kezelje az ügyet.

Az elmúlt hónapokban sorra számolt be a kárpátaljai magyar sajtó Andrij Baloga magyarellenes cselekedeteiről és kijelentéseiről. Legutóbb a város 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tantestülete fordult hozzá, miután valós indok nélkül május 8-án már második alkalommal felmentették Shink Istvánt, az oktatási intézmény igazhatóját. A középiskola munkatársai az Andrij Balogának címzett nyílt levében határozottan kérik a megalapozatlan, közösséget bántó és sértő döntés azonnali felülvizsgálatát.

A Baloga-klán magyarellenes kirohanásai már a munkácsi kistérséghez tartozó településeket is elérték: a zömében magyarok lakta Fornoson és Dercenben eltávolítatták a rendőrség közreműködésével a magyar intézményekről a zászlókat.

Borítókép: Turulszobor a munkácsi váron (Fotó: Bereczky Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.