Magyarország közvetítő lenne a béketárgyalásokon

Hazánk készen áll arra, hogy közvetítőként vagy később egy tűzszünet tárgyalási helyszíneként szolgáljon.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 05. 18. 19:12
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szlovéniában, a CDI-csúcson Bledben, 2023.05.18-án. (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szlovéniában, a CDI-csúcson Bledben, 2023.05.18-án. (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre, Magyarország éppen ezért minden kezdeményezést támogat” – olvasható Magyarország kormányának Facebook-bejegyzésében

A poszt szerint hazánk készen áll arra, hogy közvetítőként vagy később egy tűzszünet tárgyalási helyszíneként szolgáljon, hogy „eszköz lehessen a békét keresők kezében”.

Orbán Viktor miniszterelnök ma Szlovéniában ugyancsak kiemelte, hogy „Magyarország, amely a béke oldalán áll, minden béketervet támogat, mert nem tudjuk, végül melyik visz sikerre, de ha nem tesszük meg az első lépést, sohasem jutunk el a békéig.”

A magyar kormányfő rámutatott: kétféle gondolkodásmód létezik az ukrajnai háború jövőjét illetően, az egyik szerint van mód a konfliktus katonai rendezésére, míg a másik szerint nincs lehetőség erre, ezért inkább tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Orbán Viktor elmondta: az ukrajnai háború tekintetében Magyarország kötődése és hozzáállása a személyes érintettség miatt tér el a térségbeli országokétól.

Ukrajna a szomszédunk, ahol magyar kisebbség él, és a háború magyar életeket is követelt

− jegyezte meg. − A konfliktus nemcsak Ukrajnának, hanem Magyarországnak is személyes nemzeti veszteség − fűzte hozzá.

Míg péntek este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter árulta el, hogy hazánk az orosz és az ukrán fél számára is felajánlotta a béketárgyalások helyszínéül Budapestet.

Szijjártó Péter közösségi oldalán azt mondta: 

az elmúlt hetekben sokan, köztük a világ legnagyobb országai is szinte mindent megpróbáltak, amit a diplomácia eszköztára felkínált annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a háború Magyarország szomszédságában, Ukrajnában.

– A háború a lehető legrosszabb forgatókönyv, emberéleteket követel – emelte ki hozzátéve, hogy Magyarország azt szeretné, ha szomszédságában béke lenne, véget érne a háború. – Minél előbb ér véget a háború, annál kevesebb emberáldozatot követel – hívta fel a figyelmet.

Budapest biztonságos helyszínként tud szolgálni mind az orosz, mind pedig az ukrán tárgyalódelegáció számára 

– hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter, miután kiderült, hogy vita alakult ki egy lehetséges tárgyalás helyszínében, amelyben Minszk és Varsó is felmerült.

Hozzátette: Magyarország a békében érdekelt és reményeit fejezte ki, hogy a helyszínajánlással hozzá tud járulni a béke megteremtéséhez.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szlovéniában, a CDI-csúcson Bledben, 2023. május 18-án (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.