Novák Katalin a béke és családok mellett szólalt fel az ENSZ-ben

Beszédében a magyar államfő Ferenc pápát idézve „bölcsőkkel, és nem sírokkal teli jövőt” sürgetett.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 18:30
Novák Katalin magyar államfő az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) 77. Közgyűlésén, New York-ban, 2023.05.18-án. (Fotó: Novák Katalin / Facebook)
Novák Katalin magyar államfő az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) 77. Közgyűlésén, New York-ban, 2023.05.18-án. (Fotó: Novák Katalin / Facebook) Fotó: Donat Kekesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt hetven évben Európa nyugodt, békés földrésznek tűnt. De mit látunk most? Világjárványokat, árvizeket, katasztrófákat, tűzvészeket és Ukrajnában egy brutális háborút. Nem hittük, hogy az európai világunk azzá válik, amivé lett – fogalmazott Novák Katalin köztársasáig elnök az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) 77. közgyűlésén New Yorkban, ahol az ENSZ katasztrófák kockázatainak csökkentésére és az ellenálló képesség növelésére létrehozott Sendai keretszerződés kapcsán tartott konferencián szólalt fel.

Novák Katalin beszédében a nyugati világot sújtó demográfiai krízisre is felhívta a figyelmet, majd az orosz–ukrán háborúról elmondta: 

azért tartottam fontosnak felszólalni az ENSZ-ben, mert hazánk közvetlen szomszédjában, Ukrajnában háború dúl, amely ránk is hatással van.

A köztársasági elnök együttérzésről biztosította azokat az országokat, amelyek a természeti katasztrófák által mélyen sújtottak, és kiemelte, hogy „Magyarország erőforrásaihoz és adottságaihoz képest kiemelkedő erőfeszítéseket tesz a bajbajutottak megsegítésére”.

2017 óta, a Hungary Helps program keretében, 300 humanitárius és rehabilitációs programot támogatott 54 országban, több mint százmillió dollár értékben

– mondta az államfő.

Kiemelte, hogy hazánk az első között segített, amikor februárban 7,8-es erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, amely mintegy ötvenezer ember életét követelte.

– Személyesen látogattam meg Recep Tayyip Erdogan török elnököt és a török népet. Büszke vagyok arra, hogy összesen 167 magyar szakember és 29 mentőkutya 35 ember életét mentette meg – hangsúlyozta.

Majd hozzátette, hogy Magyarország gyógyszerekkel, orvosi felszereléssel is segítette Ankarát a bajban, valamint hozzájárul egy kulturális központ és egy templom újjáépítéséhez is.

Novák Katalin a hallgatóságnak azt a kérdést is feltette, hogy: „Kinek mentenénk meg a bolygót, ha nem a következő generációnak?”

– Mi hiszünk az erős családokban, az olyanokban, ahol megtaníthatjuk a gyermekeinket gondoskodni saját környezetükről, és segíteni a rászorulóknak. Együtt még többet tehetünk a biztonságos és fenntartható jövő építéséért. Magyarország kész ebben segíteni – nyomatékosított.

Az államfő beszéde végén Ferenc pápa magyarországi látogatása során elhangzottakat idézve elmondta: 

A következő nemzedéknek a remény jövőjét, és ne a háborúét nyújtsuk. Egy bölcsőkkel, és nem sírokkal teli jövőt

– zárta gondolatát Novák Katalin.

A magyar államfő Izlandból érkezett New Yorkba, az ENSZ közgyűlésére – amely magyar elnökét, Kőrösi Csabát külön köszöntötte.

Novák Katalin az Európa Tanács kétnapos csúcstalálkozója miatt tartózkodott Reykjavíkban, ahol, mint hangsúlyozta: „külön figyelmet kell fordítani arra, hogy a szabadságért vívott harc ne jelentse a kisebbségben élő közösségek jogainak megtagadását”. Hozzátette: „Oroszország esztelen döntése arról, hogy megtámadja Ukrajnát, Magyarország közvetlen szomszédját, a feje tetejére állította a világunkat.”

A magyar köztársasági elnök Reykjavíkban mások mellett Emmanuel Macron francia államfővel, Giorgia Meloni olasz és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel is folytatott kétoldalú megbeszélést.

Az Európa Tanács 46 képviselője a csúcson megállapodtak abban, hogy megerősítik az Európa Tanácsot és annak az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság területén végzett munkáját a demokrácia elveiről szóló nyilatkozat elfogadásával, az emberi jogok európai egyezményéhez való csatlakozással, valamint a technológia és a környezetvédelem területén felmerülő kihívások kezelésére szolgáló eszközök kidolgozásával.

Ukrajna kapcsán a határok tiszteletére és az illegálisan deportált gyermekek azonnali hazatérésére szólították fel Oroszországot. Emellett megállapodtak egy nyilvántartási rendszer létrehozásán, ahová Oroszország Ukrajna elleni háborújának károkozását jegyzik fel, továbbá készségüket fejezték ki a mechanizmus továbbfejlesztésére egy kárrendezési bizottság és kártérítési alap létrehozására, hangsúlyozva, hogy Moszkvának kötelessége megfizetnie az okozott károkat.

Borítókép: Novák Katalin magyar államfő az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) 77. Közgyűlésén, New Yorkban, 2023. május 18-án (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.