Több száz milliós új amerikai katonai támogatást kap Ukrajna

Joe Biden amerikai elnök maga jelentette be az újabb adag katonai segélyt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 21. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap bemutatta az Ukrajnának szánt 375 millió dolláros katonai segélycsomagot, és biztosította Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Ukrajna védelmének megerősítése érdekében az Oroszországgal vívott háborúban.

Az amerikai elnök a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozóján jelentette be az újabb adat katonai szállítmányt, amely lőszert, tüzérséget és páncélozott járműveket tartalmaz.

A bejelentésre közvetlenül azután került sor, hogy az Egyesült Államok elnöke engedélyezte a szövetségeseknek, hogy az amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőiket elküldjék Ukrajnába a frontra.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter eközben azért bírálta a csúcstalálkozó résztvevőit, mert úgy véli, azon országok Kína és Oroszország elszigetelését akarják elérni.

A feladatot hangosan és nyíltan kitűzték: legyőzni Oroszországot a csatatéren és megszüntetni, mint geopolitikai versenytársat. Nézzék meg azokat a döntéseket, amelyeket most Hirosimában, a G7-ek csúcstalálkozóján vitatnak meg és fogadnak el, és amelyek Oroszország és Kína kettős elszigetelését célozzák

– fogalmazott Lavrov. A kínai külügyminisztérium szerint pedig „elmúltak azok az idők, amikor egy maroknyi nyugati ország csak úgy akarva-akaratlanul beavatkozhat más országok belügyeibe és manipulálhatja a globális ügyeket”.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök testőrei körében a Hirosima prefektúrabeli Mijadzsima-szigeten fekvő Hacukaicsibe érkezik a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én (Fotó:MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.