„A demokráciáért vívott háborúk mindig eltörlik a demokráciát a folyamat során”

Újabb videóval jelentkezett a Twitteren Tucker Carlson amerikai jobboldali véleményvezér. Ezúttal a vezető amerikai politikusok háborúpárti álláspontját kritizálta. Véleménye szerint „a demokráciáért vívott háborúk mindig eltörlik a demokráciát a folyamat során.”

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 13:41
Tucker Carlson beszélget a résztvevőkkel a 2022-es AmericaFest rendezvényen az arizonai Phoenix Convention Centerben. (Fotó: Wikimedia Commons / Gage Skidmore)
Tucker Carlson beszélget a résztvevőkkel a 2022-es AmericaFest rendezvényen az arizonai Phoenix Convention Centerben. (Fotó: Wikimedia Commons / Gage Skidmore)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucker Carlson legújabb videójában kritizálta azt a mainstream narratívát, amely az ukrajnai háborús erőfeszítések támogatását a demokráciáért folytatott küzdelemként hirdeti, és felidézte egyes vezető politikusoknak a témával kapcsolatos megszólalásait.

„Ahogy [Nancy] Pelosi [demokrata képviselő, korábbi házelnök] fogalmazott, az ukrán nép a demokráciájáért vívja a harcot, és a miénkért is. Így van, a miénkért is. Más szóval az ukrán demokrácia nélkül itt sem lehet demokrácia. Ha az ukránok nem szabadok, akkor mi sem vagyunk azok. Biztosítanunk kell, hogy Kijevben szavazhassanak. Így mi továbbra is szavazhatunk Kansas Cityben”

− idézi Carlsont a Breitbart amerikai híroldal.

A Fox News amerikai televíziós hálózat korábbi műsorvezetője rámutatott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben bejelentette, hogy Ukrajnában csak akkor lesznek választások, ha megnyerik a háborút. A jobboldali véleményvezér szerint ez nehezen egyeztethető össze a demokrácia fogalmával.

Ukrajnában októberben parlamenti választásokat, jövőre pedig elnökválasztást tartottak volna, ám ezek a háború okán, az alkotmány rendelkezései miatt elmaradnak.

Carlson kiemelte továbbá Gonzalo Lira amerikai újságíró ukrajnai letartóztatását, és bírálta Joe Biden elnököt, amiért nem állt ki a szabadon bocsátása mellett. Lira amerikai–chilei kettős állampolgár, de néhány éve már az ukrajnai Harkivban él. A tavaly februári orosz invázió után háborús blogger lett, és több alkalommal élesen kritizálta a kijevi rezsimet. A reakció nem késett sokáig, Lirát kétszer is letartóztatták az ukrán hatóságok. Az első alkalommal pár nap múlva kiszabadult, most viszont „Oroszország fegyveres agressziójának igazolásával” és álhírterjesztéssel vádolják, amiért akár 13 év börtönbüntetést is kaphat.

Carlson szerint a Lirával történtek is bizonyítják, hogy a Zelenszkij-rezsim elnyomja az ellenzéket és elhallgattatja a kritikus hangokat, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a demokráciáért folytatott háborúban az állam védelmének álcája alatt autoriter intézkedésekre kerülhet sor, a demokratikus vitát a politikai ellenfelekkel szembeni kemény intézkedésekkel helyettesíthetik.

Mint arról korábban beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök betiltotta mind a 11 Kreml-barát ukrán párt működését, amelyeket Ukrajna szuverenitásának aláásásával vádoltak meg, mondván, a Kreml régóta használja ezeket a pártokat arra, hogy befolyást gyakoroljon az ukrán politikára.

Az Ellenzéki Platform az Életért, amely nemcsak a legnagyobb oroszbarát párt, hanem a parlament második legnagyobb ereje is volt, megpróbálta ugyan megtámadni a tilalmat, de azt a legfelsőbb bíróság helybenhagyta.

Januárban Zelenszkij négy törvényhozót is megfosztott ukrán állampolgárságától, mert állítólag együttműködtek Moszkvával, veszélyeztették a nemzetbiztonságot és terjesztették a Kreml propagandáját.

Végül Carlson kitért a képviselőház republikánus tagjai által nyilvánosságra hozott informátori vallomásokra, amelyekben két adóhatósági ügynök azzal vádolta az igazságügyi minisztériumot, az FBI-t és a szövetségi adóhatóságot (IRS), hogy beavatkoztak a Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden elleni vizsgálatba, amely végül vitatott vádalkuval zárult.

Biden elnök úgy tett, mintha mi sem történt volna, nemhogy nem ítélte el fia tetteit, de meghívta a Narendra Modi indiai miniszterelnök tiszteletére rendezett állami díszvacsorára, a hétvégére pedig magával vitte az elnöki nyaralóba, Camp Davidbe.

Ennek kapcsán Carlson kritizálta a mainstream médiát, amiért a történetet úgy állította be, mintha az apai szeretetről szólna. A jobboldali véleményvezér szerint a leleplezéseknek jelentős hatással kellett volna lenniük Biden politikai karrierjére.

Az ilyen információk normális esetben megakadályoznák egy elnök hivatalban maradását vagy újraválasztását, de úgy tűnt, hogy Bidenre nem voltak hatással

– mutatott rá Carlson.

Borítókép: Tucker Carlson (Fotó: Wikimedia Commons/Gage Skidmore)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.