Kijev az orosz választási beavatkozásoktól tart

„Moszkva az offenzíva után sem áll meg az ukrán demokrácia elleni háborúval” – mondta a központi választási bizottság vezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 06. 05. 10:02
 Oleh Didenko, az ukrán központi választási bizottság (CEC) vezetője az International IDEA, egy demokratikus értékek növelése és választási folyamatok javítására szakosodott nem kormányzati szervezettel folytatott tanácskozáson Brüsszelben, 2023.05.30-án. (Fotó: 
International IDEA's EU Office / Twitter)
Oleh Didenko, az ukrán központi választási bizottság (CEC) vezetője az International IDEA, egy demokratikus értékek növelése és választási folyamatok javítására szakosodott nem kormányzati szervezettel folytatott tanácskozáson Brüsszelben, 2023.05.30-án. (Fotó: International IDEA's EU Office / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrán tisztviselők Brüsszelben tárgyaltak a háború utáni első választás megszervezése kapcsán, ugyanis az Európai Unió és Kijev is aggódik az orosz beavatkozási szándéktól – hívta fel a figyelmet a Politico. Oleg Didenko, az ukrán központi választási bizottság (CEC) vezetője a brüsszeli politikai hírportálnak adott interjújában elmondta, hogy Kijevnek fel kell készülnie arra, hogy Oroszország nagy eséllyel megpróbálja majd „képviselőit és ügynökeit beiktatni az ukrán hatóságokba”.

Ukrajnában októberben parlamenti választásokat, jövőre pedig elnökválasztást tartottak volna, ám ezek a háború okán, az alkotmány rendelkezései miatt elmaradnak.

Didenko egyetértett abban, hogy Ukrajnának „biztosítania kell a demokratikus normákat” a választások során, de aláhúzta, hogy „meg kell védeniük magukat a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyektől is” – utalt az orosz beavatkozási kísérletekre.

Kijev ebben már korábban is tett lépéseket, tavaly májusban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök betiltotta mind a 11 Kreml-barát ukrán párt működését, amelyeket Ukrajna szuverenitásának aláásásával vádoltak meg, mondván, a Kreml régóta használja ezeket a pártokat arra, hogy befolyást gyakoroljon az ukrán politikára.

Az Ellenzéki Platform az Életért, amely nem csak a legnagyobb oroszbarát párt, hanem a parlament második legnagyobb ereje is volt, megpróbálta ugyan megtámadni a tilalmat, de azt a legfelsőbb bíróság helybenhagyta.

Januárban Zelenszkij négy törvényhozót is megfosztott ukrán állampolgárságától, mert állítólag együttműködtek Moszkvával, veszélyeztették a nemzetbiztonságot és terjesztették a Kreml propagandáját. Azonban más Kreml-barát politikusok a mai napig aktívan tevékenykedhetnek.

A Politico szerint az orosz beavatkozástól való félelem csak egy a sok akadály közül, amelyekkel Ukrajna szembesül a háború utáni választások tekintetében, ugyanis figyelembe kell majd venniük azt a mintegy nyolcmillió ukránt – a lakosság húsz százaléka –, akik elmenekültek az országból.

Az ukrán tisztviselők az ő szavazási módjukról egyeztettek az uniós országok választási tisztviselőivel.

Mint arra Didenko is felhívta a figyelmet, az európai uniós szavazóhelyiségek számának növelése, az elektronikus szavazás vagy a levélszavazás bevezetése is felmerült a lehetőségek között. Ám az új szavazási modellről majd az ukrán parlament dönt.

Sam van der Staak, az International IDEA, egy demokratikus értékek növelése és választási folyamatok javítására szakosodott nem kormányzati szervezet Európa-programjának igazgatója szerint nemcsak az ukrán parlament, hanem „a választópolgárok bizalmát is el kellene nyerni” egy új választási modellnek. Hozzátette: 

Ukrajnának ezt jól kell csinálnia, mert mindenki őt figyeli, beleértve Oroszországot is.

Borítókép: Oleg Didenko, az ukrán központi választási bizottság (CEC) vezetője az International IDEA-val, egy demokratikus értékek növelésére és választási folyamatok javítására szakosodott nem kormányzati szervezettel folytatott tanácskozáson Brüsszelben 2023. május 30-án (Fotó: International IDEA's EU Office / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.