időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Joe Bident nem zavarja fia bűne

Kónya Rita
2023.06.27. 04:50 2023.06.27. 08:45
Joe Bident nem zavarja fia bűne

Bár vádalkuval úszta meg a börtönt egy adóelkerülési ügyben Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia, a Fehér Ház úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Hunter gyakorlatilag elismerte az ellene felhozott adóelkerülési vádat, azonban a jelek szerint édesapja semmi kivetnivalót nem talál a tetteiben, hiszen mindössze két nappal később az ifjabbik Biden szerepelt az indiai miniszterelnök tiszteletére adott díszvacsora vendéglistáján, a hétvégét pedig az elnöki nyaralóban töltötte apjával.

Csütörtökön, mindössze két nappal a nagy felháborodást kiváltó megegyezés után, az ifjabbik Biden már szerepelt a Narendra Modi indiai miniszterelnök tiszteletére adott állami vacsora vendéglistáján, számolt be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat. Ugyanazon a napon, mindössze néhány órával a vacsora előtt tették közzé a képviselőház republikánus tagjai két adóhatósági ügynök vallomását, akik szerint a az igazságügyi minisztérium, az FBI és a szövetségi adóhatóság (IRS) beavatkozott a Hunter Biden elleni vizsgálatba, amely végül vádalkuval zárult. Tucker Carlson konzervatív véleményvezér szerint az ifjabb Biden ellen felhozott adóelkerülési vádakért egy átlag amerikait börtöne csuktak volna.

A demokraták mindezek ellenére semmi kivetnivalót nem láttak a gyakorlatilag köztörvényes bűnözőnek tekinthető elnöki csemete jelenlétében egy állami eseményen. „Tudja, szerintem, ahogy az elnök elmagyarázta, ő a fia. Ez egy külön dolog” – védte a mundér becsületét Amy Klobuchar minnesotai demokrata szenátor, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja, az NBC amerikai televízió műsorában.

Még el sem csitultak a kedélyek a vádalku és az állami vacsora után, a hétvégére Hunter az elnöki helikopterrel repült édesapjával Camp Davidbe. Ez ismét megütközést váltott ki az amerikai közéletben, írja a Fox News. Egy konzervatív, pártfüggetlen oktatási alapítvány, a Judicial Watch vezetője, Tom Fitton például a következőt írta a Twitteren a vádalkura és a Fehér Ház reakciója kapcsán:

Joe Biden válasza? Meghívja Huntert a Fehér Házba egy állami vacsorára, majd elutazik vele Camp Davidbe a hétvégére.

„Elképesztő. Egy adócsalót és fegyvertartással való visszaélést elkövető bűnözőt visz magával egy olyan útra, ahol magas szintű nemzetközi eseményekről fog tárgyalni” − tweetelte Chuck Ross, a Washington Free Beacon riportere.

„Furcsa, hogy ilyen rövid időre mennek Camp Davidbe” – írta a közösségi médiában Miranda Devine, a New York Post rovatvezetője. „Talán azért, hogy bizalmas megbeszéléseket folytassanak ismeretlen jogi tanácsadókkal egy szigorúan őrzött helyen, távol a kíváncsi szemektől.”

Mint arról lapunk is beszámolt, Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden alkut kötött a hatóságokkal, hogy elkerülje a bírósági vádemelést az akár 12 év börtönnel büntethető cselekmények ügyében.

Az egyezség értelmében vétkesnek mondja magát összesen több mint 200 ezer dollár jövedelemadó-fizetés elmulasztásában 2017-ben és 2018-ban, a tiltott fegyverbirtoklás ügyében pedig úgynevezett megelőző eljárás indul ellene.

Illegális fegyvervásárlás, adócsalás, gyermektartás elmaradása

Hunter Bident azzal gyanúsítják, hogy 2018 októberében törvénytelenül jutott fegyverhez, mert a vásárlás során azt állította, hogy nem fogyaszt kábítószert. Az elnök fia abban az időben kábítószer-függőséggel küzdött, és az amerikai törvények szerint ilyen személy nem birtokolhat lőfegyvert.

Az elnök fiának adóhatósági vizsgálata már évek óta húzódott. Áprilisban egy adóhatósági ügynök, aki az ügyön dolgozott, védelmet kért, hogy tanúskodhasson a kongresszus előtt a Biden-kormányzat politikai beavatkozásával és az ügy nem megfelelő kezelésével kapcsolatban.

A meg nem nevezett ügynök ügyvédje levelet küldött az amerikai alsóháznak, amelyben azt írta, hogy ügyfele olyan információkat szeretne átadni a törvényhozóknak, amelyek alátámasztják az illetéktelen befolyásolásról szóló állításait. Alig néhány héttel később az ügyön dolgozó teljes ügynökcsapatot menesztették, amit az informátor tisztán bosszúnak tart.

A fentieken kívül egy gyermektartási per is folyik az ifjabbik Biden ellen, aki nem ismerte el a 2018-ban született Navy Jones Robertset saját gyermekének, azonban apaságát DNS-teszt állapította meg 2019-ben. 2020-ban bíróság előtt kétmillió dolláros megállapodást kötött az anyával a gyermektartásról.

A bírósági eljárást a gyermek édesanyja, Lunden Roberts kezdeményezte, mert állítása szerint az apa nem fizeti meg a kettejük közötti megállapodásában szereplő gyermektartás összegét. A jogi ügy 2022 szeptemberében indult újra, amikor Hunter Biden a bírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy csökkentse a 2020-ban megállapított, a gyerek neveléséhez fizetendő havi hozzájárulást.

Az elnök fia arra hivatkozott, hogy anyagi körülményeiben változás következett be, és 2020-hoz képest jelentősen csökkent a jövedelme. Lunden Roberts ügyvédei dokumentumokat kértek a Hunter Biden anyagi és jövedelmi viszonyára vonatkozó állítások igazolására.

A többi között igényt nyújtottak be Hunter Biden jövedelmi kimutatására, műtárgyeladásaira, valamint egyéb vagyontárgyainak leltárára és adóügyeire vonatkozóan, illetve kínai üzleti kapcsolataiból származó bevételére.

Az eljárás áprilisban vett új irányt, amikor az édesanya a bíróság beavatkozását kérte, mert állítása szerint Hunter Biden számos bírósági határozatot hagyott figyelmen kívül, és szándékosan visszatart a per szempontjából fontos bizonyítékokat. Az édesanya azt kérte a bíróságtól, hogy rendelje el Hunter Biden őrizetbe vételét. Az Arkansas állambeli megyei kerületi bíróság ezt követően rendelte el a meghallgatást. Hunter Biden ügyvédei május elején a bíróságon azt hangsúlyozták, hogy ügyfelük havonta húszezer dollárt (mintegy hétmillió forintot) fizet a felperesnek. Valamint azt állították, hogy már 490, ügyfelük anyagi helyzetét bemutató dokumentumot eljuttattak a bíróságnak.

Miközben sanyarú anyagi helyzetére hivatkozik, Hunter magángéppel repült a meghallgatásra.

Az út Los Angelesből Washingtonba, majd Arkansasba és vissza Washingtonba a becslések szerint 55 ezer és 117 ezer dollár közötti összegbe került, ami szakértők szerint akár hathavi gyerektartási díjnak felel meg, tárta fel az amerikai média.

Korrupciós ügyek

A Biden csemetének oroszlánrésze volt abban a korrupciós botrányban is, amelynek legmegdöbbentőbb fejleményeit múlt hétfőn tárta fel Chuck Grassley szenátor. Mint elmondta, az FBI dokumentuma szerint 17 hangfelvétel bizonyítja a Joe és Hunter Biden, illetve az ukrán Burisma energetikai cég közti kapcsolatot. A vállalat egyik vezetője – aki állítólag ötmillió dollárt fizetett Joe Bidennek és Hunter Bidennek – őrizte meg a beszélgetéseket.

A külföldi állampolgár 15 hangfelvétellel rendelkezik a közte és Hunter Biden között lezajlott telefonbeszélgetésekről, valamint két hangfelvétellel a közte és Joe Biden akkori alelnök között lezajlott telefonbeszélgetésekről. Ezeket a felvételeket állítólag egyfajta életbiztosításként őrizte meg, arra az esetre, ha szorult helyzetbe kerülne

− fogalmazott Grassley.

A szenátus meghallgatta Paul Abbate-ot, az FBI igazgatóhelyettesét is a hangfelvételekkel kapcsolatban, aki viszont gyakorlatilag egyetlen kérdésre sem volt hajlandó egyenes választ adni. Ezt a szenátorok felháborítónak találták.

A Grassley szenátor által említett dokumentum miatt már hetek óta folyt a kötélhúzás az FBI és a képviselőház felügyeleti bizottsága között. A bizottság azért kérte be azt az FBI-tól, mert egy informátor szerint bizonyíthatná Joe Biden részvételét egy állítólagos hálózatban, amely olyan külföldről érkezett pénzösszegek elrejtésére irányulhatott, amelyek részben az akkori alelnök megvesztegetését szolgálhatták.

Az FBI a bizalmas információforrás programjának védelmére hivatkozva megtagadta a dokumentum átadását. A képviselőházi bizottság elnöke, James Comer az FBI elutasítására reagálva kijelentette, hogy a bizottság lépéseket fog tenni az FBI igazgatójának a képviselőház megsértése miatt történő felelősségre vonása érdekében.

A dokumentumot azt követően kérték be, hogy az informátor megkereste Comert és Chuck Grassley iowai republikánus szenátort azt állítva, hogy a dokumentum az FBI és az igazságügyi minisztérium birtokában van, és hogy abból kiderülne az állítólagos bűnszervezet működésének pontos leírása, valamint annak célja.

A felügyeleti bizottság néhány hete egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden család gyanús ügyeivel kapcsolatban.

A testület közlése szerint a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta.

Bizonyos esetekben a Biden család munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át Biden alelnökhöz köthető bankszámlákra – idézte a dokumentumot a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el.

Erről egy ábrát is bemutattak, amely jól szemlélteti a tranzakciókat. Az ügyet többen is az amerikai történelem egyik legnagyobb korrupciós botrányához, a Watergate-ügyhöz hasonlították.

Foggal-körömmel védi az FBI Bidenéket

Hiába kérte a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága a Szövetségi Nyomozó Irodától az elnök családjával kapcsolatos iratokat.

A nyilvánosságra hozott információk egyértelművé teszik, hogy Joe Biden a vizsgálat központi szereplője, mivel az ő befolyásos pozíciója és korábban az alelnöki hivatalban betöltött szerepe tette lehetővé, hogy a családja és üzleti partnerei több millió dolláros külföldi bevételekre tegyenek szert.

Biden elnök a bizottság által bemutatott banki kivonatokra úgy reagált, hogy a dokumentumok hamisak, és tagadta, hogy valaha is megtörténtek volna ezek a tranzakciók. − Comer képviselő úr már többször is alaptalan célozgatásokat terjesztett, miközben nem volt hajlandó legitim módon lefolytatni az úgynevezett vizsgálatokat − mondta Ian Sams, a Fehér Ház munkatársa. A Fehér Ház azt is állította, hogy Biden elnök soha nem vett részt fia üzleti ügyleteiben és soha nem is beszélt vele azokról.

Tulsi Gabbard korábbi demokrata kongresszusi képviselő – aki egyszer még Bidennel is megmérkőzött az elnökjelöltségért az előválasztáson – arról beszélt egy amerikai beszélgetős műsorban, hogy ez az egész dolog a jogállamiságot veszi semmibe.

Aláássa az emberek hitét abban, hogy ebben az országban törvény és rend van és hogy az igazságszolgáltatás valóban jelent valamit. Ez csak a legutóbbi eset, ami azt bizonyítja, hogy olyan kormányzat és olyan emberek vannak hatalmon, akik hajlandóak ezt a hatalmat a politikai ellenfelük ellen irányítani, és mint minden más diktatúrában, ezt a hatalmat arra is felhasználják, hogy megvédjék azokat, akiket meg akarnak védeni. Ebben az esetben, tudják, Hunter Bidenről van szó, és ez nyilvánvalóan rossz üzenetet küld az amerikai népnek

− jelentette ki Gabbard.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.