Hunter Biden ügye aláássa a jogállamiságot és a demokráciát

Amíg demokrata uralom van az ország felett, addig biztosan nem fog változni az igazságszolgáltatás kettős mércéje az Egyesült Államokban, legalábbis így gondolja Tulsi Gabbard. Az egykori demokrata kongresszusi képviselő szerint Hunter Biden ügye megmutatja, mekkora morális bajban van az ország.

2023. 06. 26. 5:34
President Biden Hosts Annual White House Easter Egg Roll
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-ANNUAL-WHITE-HOUSE-EASTER-EGG-ROLL Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia megúszta a börtönbüntetést, miután beleegyezett egy vádalkuba két adóügyi eljárásban és egy fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény vádjában. A fiatalabbik Biden akár 12 évnyi börtönt úszott meg ezzel, és országszerte nagy felháborodást keltett az, hogy ha jó családba születik valaki, akkor van annyira kiváltságos, hogy még a büntetést is megússza. Tucker Carlson jobboldali véleményvezér és a Fox News amerikai hírcsatorna egykori sztárja például arra hívta fel a figyelmet, hogy egy átlagamerikai biztosan nem úszta volna meg azokat a súlyos bűncselekményeket, amelyeket Joe Biden fia.

Az általános vélemény most a tengerentúlon az, hogy amíg demokrata uralom van az ország felett, addig Hunter Bident nem fogják komolyan felelősségre vonni, ez pedig egy újabb példája annak, hogy az Egyesült Államokban jelenleg kettős mércével mérik az igazságszolgáltatást. Tulsi Gabbard korábbi demokrata kongresszusi képviselő – aki egyszer még Bidennel is megmérkőzött az elnökjelöltségért az előválasztáson – arról beszélt egy amerikai beszélgetős műsorban, hogy ez az egész dolog a jogállamiságot veszi semmibe.

Aláássa az emberek hitét abban, hogy ebben az országban törvény és rend van és hogy az igazságszolgáltatás valóban jelent valamit. Ez csak a legutóbbi eset, ami azt bizonyítja, hogy olyan kormányzat és olyan emberek vannak hatalmon, akik hajlandóak ezt a hatalmat a politikai ellenfelük ellen irányítani, és mint minden más diktatúrában, ezt a hatalmat arra is felhasználják, hogy megvédjék azokat, akiket meg akarnak védeni. Ebben az esetben, tudják, Hunter Bidenről van szó, és ez nyilvánvalóan rossz üzenetet küld az amerikai népnek

– jelentette ki Gabbard. Egy másik műsorban pedig arról beszélt, hogy a kiváltságosok mindent megtehetnek, a végén úgyis megvédi őket a hatalom. Hunter Biden ügyében pedig nem várható valódi igazságszolgáltatás, legalábbis amíg az apja az Egyesült Államok elnöke.

Hunter Bident azzal gyanúsítják, hogy 2018 októberében törvénytelenül jutott fegyverhez, mert a vásárlás során azt állította, hogy nem fogyaszt kábítószert. Az elnök fia abban az időben kábítószer-függőséggel küzdött, és az amerikai törvények szerint ilyen személy nem birtokolhat lőfegyvert.

Az elnök fiának adóhatósági vizsgálata már évek óta húzódott. Áprilisban egy adóhatósági ügynök, aki az ügyön dolgozott, védelmet kért, hogy tanúskodhasson a kongresszus előtt a Biden-kormányzat politikai beavatkozásával és az ügy nem megfelelő kezelésével kapcsolatban.

A meg nem nevezett ügynök jogi képviselője levelet küldött az amerikai alsóháznak, amelyben azt írta, hogy ügyfele olyan információkat szeretne átadni a törvényhozóknak, amelyek alátámasztják az illetéktelen befolyásolásról szóló állításait.

Alig néhány héttel később az ügyön dolgozó teljes ügynökcsapatot menesztették, amit az informátor tisztán bosszúnak tart.

Ügyvédei arról tájékoztatták a képviselőházat, hogy az ügynökök megbízását az igazságügyi minisztérium kérésére vonták vissza.

Hunter Bidennek emellett oroszlánrésze volt abban a korrupciós botrányban is, amelynek legmegdöbbentőbb fejleményeit nemrég tárta fel Chuck Grassley szenátor. Mint elmondta, az FBI dokumentuma szerint 17 hangfelvétel bizonyítja a Joe és Hunter Biden, illetve az ukrán Burisma energetikai cég közti kapcsolatot. A vállalat egyik vezetője – aki állítólag ötmillió dollárt fizetett Joe Bidennek és Hunter Bidennek – őrizte meg a beszélgetéseket.

Az is kiderült, hogy a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta. Bizonyos esetekben a Biden család munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át a Biden alelnökhöz köthető bankszámlákra. 

Az eddig nyilvánosságra hozott információk egyértelművé teszik, hogy Joe Biden a vizsgálat központi szereplője, mivel az ő befolyásos pozíciója és korábban az alelnöki hivatalban betöltött szerepe tette lehetővé, hogy a családja és üzleti partnerei több millió dolláros külföldi bevételekre tegyenek szert.

Borítókép: Hunter Biden, az amerikai elnök, Joe Biden fia (Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.