időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

A pillanat, amikor megszavazták az amerikai adósságplafon emelését + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.01. 09:53 2023.06.01. 10:06
A pillanat, amikor megszavazták az amerikai adósságplafon emelését + videó

Megszavazta az államadósság megemeléséről és költségvetési kiadások csökkentéséről szóló törvényt az amerikai képviselőház szerdán késő este, amivel elkerülhetővé válhat az ország fizetésképtelensége.

A kongresszus alsóházában a törvény kétpárti támogatással kapta meg a szükséges többséget, 314 igen szavazattal, 117 nem ellenében. Ugyanakkor 71 republikánus és 46 demokrata képviselő elutasította azt.  

A költségvetési felelősség törvényének nevezett jogszabály (Fiscal Responsibility Act) a demokraták vezette Fehér Ház és a képviselőház republikánus vezetése között megszületett kompromisszum eredménye.

A törvény 2025. január 1-jéig felfüggeszti az államadósság-plafont, másik oldalról jelentősebb költségvetési átcsoportosítást és kiadáscsökkentést ír elő az amerikai kormánynak.

Az Egyesült Államok államadósságának törvény által engedélyezett felső határa 31,4 ezer milliárd dollár, amit 2022. végére elért az amerikai állam, így ennek emelése nélkül az Egyesült Államok technikai értelemben fizetésképtelenséget lett volna kénytelen jelenti hitelezőinek, mert nem tudott volna eleget tenni lejáró államadóssága törlesztési kötelezettségének.

A pénzügyminisztérium előzőleg június 1-jét, majd ezt kitolva június 5-ét jelölte meg határidőként az államadósság növelését lehetővé tevő jogszabály elfogadására és törvénybe iktatására.

A törvényben szereplő intézkedések között megtalálható a költségvetési kiadások befagyasztása a 2024-es pénzügyi évre, valamint 1 százalékban maximált kiadásnövelés a 2025-ös pénzügyi évre is. Az intézkedések között van bizonyos szociális támogatások munkahelyhez kötése.

A jogszabállyal mintegy 28 milliárd dollár visszakerül az államkasszába, ami a koronavírus-alap fel nem használt összegét jelenti.

A republikánusok követelése volt az adóhatóság költségvetési forrásainak csökkentése, amit a Joe Biden elnök által tavaly bejelentett úgynevezett inflációcsökkentési törvény tartalmazott.

A jogszabály ugyanakkor érvényben hagyja a demokraták számára fontos éghajlatváltozási lépéseket, valamint a zöldenergia-átállás intézkedéseit.

Az államadósság növeléséről és a költségvetési kiigazításról szóló törvényt a kongresszus felsőházának is el kell fogadnia, mielőtt aláírásra Joe Biden elnök elé kerülhet. A szenátusi szavazásra akár már csütörtökön sor kerülhet, de a szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer szenátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazás akár a hétvégéig is kitolódhat.

Borítókép: Az amerikai törvényhozás, a kongresszus épülete (Fotó: Bitcoin World News/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.