Így nem megy majd csődbe az Egyesült Államok

Két évvel emelték meg az adósságplafont az eddig megismert kétpárti egyezségben, így az egyre növekvő amerikai adósság problémája majd csak a 2024-es elnökválasztás után kerül újra a napirendre. Noha kompromisszumos javaslat született, nem minden republikánus és demokrata fogadta örömmel a megegyezés eredményét.

Magyar Nemzet
2023. 05. 28. 15:43
Joe Biden demokrata amerikai elnök és Kevin McCarthy republikánus képviselőházi elnök, 2023.05.27-én. (Fotó: Ahmad Faezal / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodásra jutott Kevin McCarthy republikánus házelnök és Joe Biden amerikai elnök az adósságplafon megemeléséről, elhárítva ezzel az Egyesült Államokat fenyegető fizetésképtelenséget. A megállapodást még a képviselőháznak és a szenátusnak is el kell fogadnia, ám mivel mindkét párt legfőbb képviselői részt vettek az egyeztetéseken, várhatóan mindkét házban meglesz a többség.

Mint ismert, az Egyesült Államok még januárban érte el a korábban meghatározott adósságplafon szintjét, vagyis 31,4 ezer milliárd dollárt. Ekkor Janet Yellen pénzügyminiszter rendkívüli intézkedéseket jelentett be – mint a közszolgálati és postai nyugdíjalapok befektetéseinek visszavonását vagy az állampapírok újrabefektetésének a felfüggesztését – a kormányzat működésének finanszírozása érdekében. 

Mindemellett arra kérte a kongresszust, hogy emeljék meg az adósságlimitet a szövetségi kormány fizetésképtelenségének elkerülése érdekében.

A pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy a rendkívüli intézkedések június 5-ig tarthatók, éppen ezért az elmúlt hetekben McCarthy és Biden intenzív tárgyalásokat folytattak a limit megemelésének érdekében.

Azonban amíg a republikánusok a limit „felelősségteljes megemelését” és a szövetségi kiadások csökkentését, szabályozási reformokat és néhány jóléti juttatás szigorítását követelték, addig a demokraták a limit „feltételek nélküli” megemelését szorgalmazták a recesszió és az eddig még soha be nem következett fizetésképtelenség elkerülése érdekében.

Végül a feleknek sikerült egy kompromisszumos megoldásra jutniuk, amelynek részletei nem ismertek teljesen. A The Hill washingtoni hírportál szerint azonban Biden és McCarthy is győzelemként értékelte a megállapodást, amely:

  • Nem a konkrét összeg szintjén, hanem két évvel emeli meg az adósságplafont, így az ügy az elnökválasztás után kerül újra terítékre,
  • Egy százalékban korlátozza a szövetségi kiadások éves növekedési ütemét a következő hat évre,
  • A tavalyi szintre csökkenti a nem katonai célú diszkrecionális – költségvetési mozgástérrel rendelkező – kiadásokat,
  • Több lépcsőben 49-ről, 54 éves korra növeli a munkakeresési kötelezettséget az élelmiszerjegyek kedvezményezettjeinek,
  • Átalakítja a rászoruló családok átmeneti segélyezési programját (TANF),
  • Visszavon mintegy 400 millió dollárnyi fel nem használt koronavírusra szánt forrást,
  • Csökkenti az adóhivatal (IRS) finanszírozási keretét,
  • Reformokat hoz a környezetvédelmi intézkedések döntéshozatali folyamatában,
  • Csökkenti a bürokráciát az energia- és infrastrukturális projektek esetében.

Az adósságmegállapodás mindemellett arra ösztönzi a kongresszust, hogy az előirányzatokat tartalmazó törvényeket időben fogadja el, hiszen mindaddig a kormányzati finanszírozás szintjét 99 százalékon korlátozzák.

Mindezek miatt, viszont új adókat nem kell kivetniük.

Nincsenek új adók, nincsenek új kormányzati programok

– húzta alá McCarthy.

Az egyesség ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert. − Nem tetszik az alku − fogalmazott tömören Chip Roy texasi republikánus képviselő. Roy a képviselőház Szabadság-frakciójának tagja, amelyet a Republikánus Párt legkonzervatívabb képviselői alkotnak. Sokszor bírálják a párt „mainstream” tagjait, sokáig blokkolták McCarthy házelnöki kinevezését is. 

Más republikánusok sikernek értékelték az egyezséget, hangsúlyozva, elérték azt a céljukat, hogy „először az amerikai történelemben kevesebbet fogunk költeni, mint egy évvel korábban” – hívta fel a figyelmet a Fox News amerikai hírtelevízió.

Egyes demokraták éles kritikát fogalmaztak meg Biden elnökkel szemben, azzal vádolva, hogy „túl sokat engedett a tárgyalások során, amelyeket eleve nem kellett volna folytatnia sem”. Ugyanakkor a demokraták összességében elégedettek lehetnek, hiszen úgy tűnik sikerült elkerülniük, hogy a Biden-adminisztráció legyen az első, amely alatt fizetésképtelenné válik az Egyesült Államok, és azt is, hogy a legszegényebbeket célzó támogatások megmaradjanak.

Borítókép: Joe Biden demokrata amerikai elnök és Kevin McCarthy republikánus képviselőházi elnök, 2023. 05. 27-én. (Fotó: Ahmad Faezal / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.