Elsöprő többség buktatná le Bident a kenőpénzes botrányban + videó

Az Egyesült Államok elnöke ötmillió dollár kenőpénzt fogadhatott el az ukrán partnerétől.

2023. 06. 20. 17:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem bíznak a nyomozókban

A választók 83 százaléka úgy véli, hogy a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) nyilvánosságra kellene hoznia azt az informátori aktát, amely szerint Joe Biden elnök ötmillió dolláros kenőpénzt fogadott el Mikola Zlocsevszki ukrán oligarchától, a Burisma Holdings alapítójától – derült ki a Harvard/HarrisX közvélemény-kutatásából. A felmérés rámutatott arra is, hogy a résztvevők közül csak 17 százalék gondolta úgy, hogy titokban maradhatnak az erre vonatkozó információk. 

Ha a pártszimpatizánsokat vizsgáljuk, a demokraták 74 százaléka, a függetlenek 82 százaléka, míg a republikánusok 92 százaléka szerint az aktának nyilvánosnak kell lennie.

A többség egyébként nem bízik abban, hogy az FBI teljes körűen kivizsgálja Joe Biden kenőpénzes botrányát, a közvélemény-kutatás során ugyanis 55 százalék nyilatkozott így. 

James Comer, az amerikai kongresszus alsóháza felügyeleti és elszámolási bizottságának vezetője a Fox News amerikai tévécsatorna műsorvezetőjének, Mark Levinnek arról beszélt vasárnap, hogy a republikánusoknak össze kell fogniuk, hogy fellépjenek az FBI ellen. A republikánus politikus szerint ugyanis a nyomozóiroda foggal-körömmel védi Joe Bident és családját a körülöttük kirobbant botrányokban.

Paul Abbate-ot, az FBI igazgatóhelyettesét nemrég meghallgatták a szenátusban, az FBI dokumentumából kiderült: 17 hangfelvétel bizonyítja a Joe és fia, Hunter Biden, illetve az ukrán Burisma energetikai cég közti kapcsolatot. A vállalat egyik vezetője – aki állítólag ötmillió dollárt fizetett Joe Bidennek és Hunter Bidennek – őrizte meg a beszélgetéseket. Paul Abbate azonban egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni. 

A kicsi Biden alkut kötne

Eközben a család legnagyobb fekete báránya, Hunter Biden beleegyezett abba, hogy az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás keretében bűnösnek vallja magát két szövetségi adóügyi vádban, és külön megállapodást kíván kötni egy lőfegyverrel kapcsolatos vádban – erről az amerikai média számolt be egy bírósági dokumentumra hivatkozva. Egyesek szerint így akarja megúszni a börtönbüntetést.

A kisebbik Biden ügyvédje is megerősítette, hogy Hunter a vádalku értelmében vállalja a felelősséget két esetben elkövetett szabálysértésért. Hunter Biden kétes üzleti ügyei az Obama-kormányzat idején kerültek napvilágra, miután kábítószer-fogyasztás miatt leszerelt a haditengerészettől, és azonnal az ukrán Burisma energetikai vállalat igazgatótanácsában talált állást.

A média akkor gyakran megkérdezte a Fehér Házat Hunter Biden szerepéről, tekintettel arra, hogy az apja, az Obama-adminisztrációban alelnöki feladatokat ellátó Joe Bident az Ukrajna-politika felelősének nevezték ki. Többször is panasz érkezett összeférhetetlenség miatt, de mindannyiszor az volt a válasz, hogy az akkori alelnök a másik fiát, Beau Bident gyászolja, ezután az ügy szépen elcsendesedett egészen addig, amíg Hunter Biden elhagyott laptopjáról elő nem kerültek a bizonyítékok.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.