Joe Biden nem vonja vissza a kínai elnökre tett megjegyzését, szerinte az nem befolyásolja a két ország kapcsolatát

Joe Biden szerint a közeljövőben létrejöhet a találkozó közte és Hszi Csin-ping kínai elnök között − közölte az amerikai elnök csütörtökön, és hisztériának nevezte az amerikai–kínai kapcsolatok körüli vitát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 23. 6:20
BIDEN, Joe; McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. május 29. Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében, miután Kevin McCarthy-val, a Képviselõház elnökével véglegesítette az elõzõ napon megkötött egyezséget az Egyesült Államok államadósság-plafonjának megemelésérõl 2023. május 28-án este. A demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselõházat vezetõ republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétõl nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök a Fehér Házban az indiai miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy a kínai elnököt kedden diktátornak nevezte, azt mondta: nem fogja megváltoztatni szavait.

Kijelentette, hogy szerinte szavai nem okoznak károkat a két ország közötti kapcsolatok helyreállítását célzó törekvésekben.

Antony Blinken külügyminiszter hét elején zárult pekingi látogatását nagyszerűnek nevezte az elnök.

Csütörtökön Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Párizsban beszélt arról, hogy az elnök megjegyzése ellenére is mindketten kritikusan fontosnak tartják az amerikai–kínai párbeszéd fenntartását valamint a félreértelmezések eloszlatását, és az együttműködést ott, ahol az lehetséges.

Kína hivatalosan tiltakozott csütörtökön Egyesült Államokban dolgozó nagykövete útján a Fehér Háznál és az amerikai külügyminisztériumnál Joe Biden megjegyzése miatt.

Mint arról beszámoltunk, egy keddi kaliforniai rendezvényen Joe Biden a következőt mondta: 

„Hszi Csin-ping azért volt nagyon feldúlt, amikor lelőttem azt a léggömböt, amelyben két vagonnyi kémfelszerelés volt, mert nem tudta, hogy ott van” − mondta Biden kedden egy kaliforniai adománygyűjtő eseményen, írja a The Guardian brit napilap.

Ez nagyon kínos a diktátorok számára. Amikor nem tudják, hogy mi történt. Annak nem oda kellett volna mennie, ahová. Elszállt a pályáról

Februárban egy állítólagos kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben, és ez, valamint az amerikai és tajvani tisztségviselők kölcsönös látogatásai rendkívül kiélezetté tették a két nagyhatalom viszonyát.

Hszi Csin-ping és Blinken hétfői találkozóján végre sikerült valamelyest kimozdítani a kínai–amerikai viszonyt a holtpontról, és mindkét fél elkötelezettnek mutatkozott a kapcsolatok rendezésében. A találkozó után nyilatkozva Blinken hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a kapcsolatok kezelése kihívást jelent. A miniszter azt mondta, hogy a jövőben szívesen látnak vendégül kínai tisztviselőket az Egyesült Államokban, és reméli, hogy mostani látogatása után vissza tudnak térni a nyitottabb kínai−amerikai kommunikációs csatornákhoz.

Peking rendkívül abszurdnak és felelőtlennek nevezte, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke lediktátorozta Hszi Csin-ping kínai államelnököt. Mao Ning külügyi szóvivő pekingi tájékoztatóján Biden megnyilatkozására utalva kijelentette, az amerikai elnök súlyosan megsértette a diplomáciai protokollt, és Kína politikai méltóságát.

Ez egy kirívó politikai provokáció

− szögezte le Mao, s kifejezte országa ezzel kapcsolatos határozott elégedetlenségét és tiltakozását.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.