időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Őrület: kényszerbetelepítéssel oldaná meg a „magyar problémát” egy ukrán újságíró

Gábor Márton
2023.06.26. 21:12 2023.06.26. 21:25
Őrület: kényszerbetelepítéssel oldaná meg a „magyar problémát” egy ukrán újságíró

Denisz Kazanszkij annak apropóján akarja elukránosítani Kárpátalját, hogy a magyar kormány ismét megvétózta az Ukrajnának nyújtandó támogatásokat.

A megoldás igazán kézenfekvő. Kárpátalján el kell kezdeni lakások építését a háború és a megszállás miatt otthonukat elvesztett belső menekültek számára. Emellett pedig segíteni kell a vállalkozások odaköltözését is a különösen jelentős arányban magyar lakosságú városokba és községekbe. Így a régió etnikai összetétele megváltozik, de senkinek sem sérülnek a jogai

– jelentette ki az ukrán újságíró, aki szerint nem nehéz 10-15 ezer embert találni, aki hajlandó lenne Kárpátaljára költözni. 

– Valószínűleg csak a volt Bakhmutból is több ezer lakos lesz. A munkahelyek problémája is megoldható. Ma sok iparág költözik keletről a nyugati régiókba. És egy biztonságos, az EU határához közeli város a legjobb hely egy vállalkozás áttelepítésére. Egyébként nemrégiben a kramatorszki Furlender nevű nagyüzem, amely szélerőművekhez gyárt berendezéseket, Kárpátaljára költözött – tette hozzá Denisz Kazanszkij, majd pedig kijelentette, hogy általában véve Kárpátalja egy nagyon alulértékelt régió, annak ellenére, hogy közel van az Európai Unióhoz és ez a legbiztonságosabb hely Ukrajnában.

Ungváron még mindig csak 112 ezer ember él. Ez a legkisebb regionális központ. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő állami támogatással könnyen 300 ezerre nőhetne a lakosság száma

– jegyezte meg az újságíró. 

A tervvel kapcsolatban Dunda György, lapunk kárpátaljai tudósítója, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója a Facebookon gúnyosan reagált:

Zseniális ötlettel állt elő a kárpátaljai magyarság jelentette probléma megoldása céljából Denisz Kazinszkij ukrán újságíró. Szijjártó Péter Ukrajnával kapcsolatos hétfői megszólalására reagálva a kijevi RBK-Ukrainánál dolgozó kedves kolléga megmondta a tutit: több százezer ukrán katonát és menekültet kell a soknemzetiségű Kárpátaljára telepíteni. Azt írja közösségi posztjában, hogy Beregszászba elég 10-15 ezer lakost áttelepíteni és máris megvan oldva a magyar ügy. Érvelésében úgy fogalmaz, hogy ha az állam lakóházakat épít saját állampolgárainak, azzal semmilyen kisebbségi jogot nem sért, ugyanakkor egyszer és mindenkorra lerendezi a nemzetiségi arányokat.

Dunda arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervezett betelepítéseknél arra is gondosan figyelne az ukrán újságíró, hogy az új lakók jellemzően a magyarok által egy tömbben lakott vidékekre érkezzenek.

Borítókép: Munkács város határánál található tábla (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.