Magyarország és Lengyelország közösen szállt szembe a migrációs paktummal az EU-csúcson

Magyarország és Lengyelország arra akarta használni az EU-csúcsot, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a nemrég elfogadott migrációs paktummal kapcsolatban, és ezt meg is tették – írja a Politico hírportál az uniós csúcs első napjáról szóló beszámolójában. Az állam- és kormányfők hajnali egyig tárgyaltak, de nem jutottak dűlőre, a megbeszélés pénteken folytatódik.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 06. 30. 8:59
European,Union,Flags,In,Brussels
1451654687 Fotó: jarrow153 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migráció problémája nem tűnik el csak úgy, és nem lehet kikerülni az uniós csúcstalálkozókon, foglalja össze az általa megkérdezett diplomaták véleményét a Politico hírportál.

Nemrég az EU többségi szavazással elfogadta a kötelező migránskvótáról szóló megállapodást, amit azonban Magyarország és Lengyelország továbbra is elfogadhatatlannak talál, és minden migrációval kapcsolatos kérdésben konszenzusos döntéshozatalt követel, de a Politico szerint ezt nem írják elő az uniós szabályok.

Magyarország elutasítja az új migrációs és menekültügyi paktumra tett európai bizottsági javaslatot, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a szöveg szerint a tagállamok kénytelenek lennének több ezer vagy akár több tízezer migránst szétosztani egymás között

− jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

A portál idézi Orbán Balázs közösségimédia-bejegyzését a csütörtöki ülésnap berekesztése után: 

Nehéz harc a brüsszeli migrációpárti erők ellen!

„A migrációs megállapodás áll” − mondta Mark Rutte holland miniszterelnök a csúcstalálkozóról távozva. „Ma nem a migrációs paktum volt a téma… hanem az, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak nem tetszik, ahogyan a migrációs paktumról döntöttek.”

A mostani csúcstalálkozó záró nyilatkozatának egyik lehetséges változata arra szólítja fel az EU-t, hogy „találjon konszenzust egy hatékony menekültügyi és migrációs politikáról”.

A migráció témáját folyamatosan napirenden kell tartani, javasolta a hírportál értesülése szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök.

A Politico felhívta a figyelmet a migrációellenes hangulat terjedésére, valamint a szélsőjobboldali pártok előretörésére, az előbbire példaként hozva Írországot.

A csúcstalálkozó szervezői előzetes puhatolózásokkal igyekeztek elejét venni a vita elmérgesedésének, és olyan zárónyilatkozat-tervezetet küldtek szét, amiben a migrációs megállapodás csak utalás szintjén szerepel. A tervezetek egy másik vitás pontot is igyekeztek megkerülni: több ország azt szorgalmazta, hogy foglaljanak bele egy a migrációval kapcsolatos „innovatív megoldások” keresésére vonatkozó utalást is. Ez konyhanyelvre lefordítva azt jelenti, hogy ez EU nem vetne el egy olyan lehetőséget, hogy a menedékkérőket unión kívüli országokba küldjék. A modell hasonlítana ahhoz a brit tervhez, amely szerint a menedékkérőket Ruandába telepítenék – és amit épp csütörtökön kaszált el a brit fellebbviteli bíróság döntése.

Egyetlen ország tűnt elégedettnek: Olaszország, amely a közelmúltbeli migrációs megállapodás egyértelmű győztese volt, mutat rá a Politico.

„Ez egyedülálló megközelítés volt, amely mindenki problémáját megoldotta” − mondta Giorgia Meloni a csúcstalálkozóra érkezve, De Croo belga miniszterelnök pedig dicsérte olasz kollégájának erőfeszítéseit a Magyarország és Lengyelország felé való közvetítésben.

„Nagyon, nagyon, nagyon nagy a vágy, hogy képesek legyünk dűlőre jutni” − hangsúlyozta De Croo. Az azonban, hogy ez sikerül-e pénteken, kétséges, zárja tudósítását a Politico.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.